L'incessant increment del preu del gas i la llum està afectant a totes les famílies, per aquest motiu la pregunta més repetida és: com poder estalviar a casa a l'hora de cuinar o de posar la calefacció aquest hivern? Els experts recomanen una sèrie de consells per reduir el consum. 

1. Utilitzar electrodomèstics de manera eficient

Un dels primers passos per estalviar llum a les nostres llars és fer un ús òptim dels electrodomèstics. Els aparells més moderns tenen un consum d'energia més eficient, per això s'han de triar electrodomèstics amb l'etiqueta energètica A, A+, A++ o A+++, ja que consumeixen fins a un 55% menys que els convencionals.

A l'hora de reduir el consum a la cuina, on es troben la majoria d'electrodomèstics que més consumeixen, els experts recomanen:

  • Mantenir la nevera allunyada de fonts de calor com poden ser el forn, un radiador o una finestra per la qual entri el sol. També controlar regularment la temperatura, que pot ser de 5 graus, mentre que el congelador pot estar a -18 graus. Una altra bona manera d'estalviar és intentar obrir la nevera les mínimes vegades possibles, ja que també es perd energia. A més, també es recomana no posar plats calents a l'interior. 
  • Carregar al màxim la rentadora i el rentavaixella, i si no cal aigua calenta, rentar sempre a 40 graus, en lloc de 60 graus. 
  • Utilitzar olles i paelles amb el diàmetre adequat per a cada foc i així evitar malbaratar la calor. Una altra manera d'optimitzar la calor és usar les tapes de les olles o cuinar amb l'olla de pressió. Pel que fa al cuinat, la placa d'inducció consumeix menys que la vitroceràmica.

2. Abandonar l'stand by

Els aparells electrònics que no s'estiguin utilitzant s'han de desendollar sempre. L'stand by o fals apagat pot suposar fins a un 10% del consum al llarg de l'any. La televisió, l'ordinador, els carregadors de mòbil o la cafetera són alguns dels aparells es queden endollats de forma permanent, i és important saber, que tot i que sembla que no estan consumint perquè estan apagats, sí que ho fan. Una manera d'estalviar seria desendollar-los a la nit, quan sortim de casa o quan no els estiguem usant. 

3. Substituir les bombetes

Un dels canvis més senzills és canviar les bombetes de casa. Les bombetes led o de baix consum són una gran font d'estalvi en comparació amb les bombetes tradicionals, o els llums halògens que gasten fins a 10 vegades més quantitat d'electricitat que els leds. Tot i que el preu de les bombetes és més elevat surt recompensat a la factura de la llum, fins a un 50% menys de consum en les llums de baix consum i un 80% en la il·luminació led.  

4. Controlar la temperatura

Fer un ús correcte de la calefacció també servirà per no malbaratar energia. És important controlar la temperatura de l'habitatge, que segons els experts, la ideal és entre els 20-23° durant el dia i els 15-17° a la nit. Per controlar la temperatura de casa és perfecte tenir un termòstat programable per ajustar la temperatura a les diferents necessitats: dia/nit, caps de setmana, viatges, etc. Així serà possible escalfar només unes certes habitacions a determinades hores del dia, o apagar automàticament els sistemes de calefacció entre les 10 del matí i les 17 hores de la tarda. Apagant o abaixant la calefacció una hora abans de ficar-se al llit, es pot estalviar fins a un 25%. Per sobre dels 20 °C, cada grau addicional encareix la factura elèctrica al voltant d'un 7%. D'aquesta manera, la reducció de la temperatura dels radiadors en 1 o 2 °C permet estalvis significatius a final de mes.

5. Revisar la caldera 

Un acte tan senzill com netejar la pols dels radiadors amb regularitat pot estalviar-te fins a un 10% de l'energia consumida. També és important no tapar els radiadors amb cap objecte, i en el cas de tenir radiadors hidràulics, s'han de buidar regularment. A més, l'aïllament de les canonades en el circuit hidràulic de calefacció et permetrà reduir el consum d'aigua calenta en un 10% aproximadament. També es pot equipar els radiadors hidràulics amb vàlvules termostàtiques per a ajustar-los peça per peça, que permetrà reduir la factura entre un 5 i un 10%.

6. Apagar els llums

Apagar les llums és el consell més senzill de tots. La llum representa el 20% de la despesa energètica a les llars, per tant, apagar les llums quan sortim d'una estança pot suposar un estalvi important a la nostra factura. Una altra recomanació és aprofitar al màxim la llum natural i la lluminositat que tenim a casa, fent servir la llum natural pots estalviar fins a un 25% de la teva factura. 

7. Aïllar portes i finestres

Perquè el consum energètic sigui el més eficient possible, també és important controlar les fuites d'aire que acostumen a estar en portes i finestres. Una solució per aïllar-les de manera econòmica és col·locar rivets, una banda de silicona o altres materials, a les vores de l'estructura de la finestra, segellant-la. Així s'aconseguirà evitar filtracions d'aire fred per qualsevol escletxa i es podrà conservar la calor de l'interior.