L'ONU ha advertit dels sis punts d'inflexió mediambientals als quals s'enfronta el planeta, a l'Informe de Riscos de Desastres Interconnectats 2023 —publicat per l'Institut de Medi Ambient i Seguretat Humana de la Universitat de les Nacions Unides (UNU-EHS, en anglès), amb seu a Bonn (oest d'Alemanya). Aquests sis punts són les extincions accelerades, l'esgotament de l'aigua subterrània, el desgel de les glaceres de muntanya, la contaminació espacial, la calor insuportable i, en general, un futur que no pugui assegurar-se. Els experts recomanen solucions que ataquin les causes profundes rere aquests fenòmens, més enllà d'adaptar-se a ells.

L'estudi explica que quan els ecosistemes, els sistemes alimentaris o els sistemes hídrics es deterioren, "no sol ser un procés senzill i predicible". "Més aviat la inestabilitat augmenta lentament fins que, de sobte, s'assoleix un punt d'inflexió i el sistema canvia fonamentalment o fins i tot es col·lapsa, amb impactes potencialment catastròfics", assenyala. És a dir, que els punts d'inflexió van més enllà dels àmbits individuals del clima, els ecosistemes, la societat o la tecnologia: estan intrínsecament interconnectats i estretament lligats a les activitats humanes i als mitjans de subsistència.

L'exemple de l'esgotament de l'aigua subterrània

Un exemple de punt d'inflexió té a veure amb l'esgotament de l'aigua subterrània, tot recordant que els aqüífers són un recurs essencial d'aigua dolça a tot el món i subministren aigua potable a més de 2.000 milions de persones. "Al voltant del 70% de l'extracció de l'aigua subterrània es destina a l'agricultura, sovint perquè no es disposa de prou aigua de fonts superficials. En l'actualitat, els aqüífers ajuden a mitigar la meitat de les pèrdues a l'agricultura causades per la sequera, un fenomen que només s'espera que augmenti en el futur per mor del canvi climàtic", indica. Països com l'Aràbia Saudí ja han superat aquest punt d'inflexió de les aigües subterrànies i altres com l'Índia no estan lluny d'assolir-lo.

Recordem que a Barcelona ja es va reivindicar la xarxa d'aigua freàtica fa un any, sense que s'hagi millorat la situació des d'aleshores: ara per ara, el nivell d'aigua als embassaments catalans està per sota del 20% i l'àrea metropolitana de Barcelona podria entrar aviat en fase d'emergència, amb la possibilitat de portar vaixells amb aigua i l'augment de les tarifes sobre la taula.

Les solucions contra els punts d'inflexió

Pel que fa a la calor insuportable, l'estudi insisteix que és una conseqüència de la crisi climàtica induïda pels éssers humans que causa un augment global de les temperatures i afirma que es produeixen onades de calor més freqüents i intenses "que en algunes zones assoliran temperatures en les quals el cos humà ja no pot sobreviure". Ningú no deu haver oblidat com aquest estiu les temperatures es van disparar fins als 42 graus en el pitjor dia de l'onada de calor a Catalunya, una cosa que veurem amb més freqüència.

Els experts indiquen que instal·lar aparells d'aire condicionat és la solució típica que "adapta i endarrereix" el risc, però que el que cal és una solució que pugui "evitar i transformar" la situació. És a dir, una solució que "tindria com a objectiu detenir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i, alhora, impulsar el canvi social cap a formes de vida baixes en carboni perquè, en última instància, es pugui evitar el punt d'inflexió". L'informe insisteix així que l'acció ideal que s'hauria de prendre és la de "transformar", cosa que implica reimaginar de manera fonamental "un sistema més fort i sostenible". Finalment, conclou que les solucions que s'apliquen actualment tendeixen a centrar-se en l'endarreriment, "tot i que cada vegada s'insisteix més en el canvi transformador per assolir els objectius mundials de transició cap a un futur més sostenible". "Faran falta més solucions que canviïn les regles del joc per allunyar-nos d'un futur on es multipliquin els punts d'inflexió de risc", finalitza.