L’alerta per sequera decretada pel Govern en les conques Darnius-Boadella i Ter-Llobregat tindrà les primeres afectacions a Barcelona, on l’Ajuntament ha activat la Fase d’Alerta del Protocol per situació de sequera, que inclou restriccions en el reg i les fonts ornamentals. Segons ha detallat aquest dimarts a la tarda el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, les principals afectacions tindran a veure amb les fonts amb brollador a la via pública i amb el reg de parcs i jardins, tot i que ha volgut reivindicar l’extensió de la xarxa d’aigua freàtica com a “garantia per abordar la situació d’alerta”. 

Segons dades aportades pel regidor, cal tenir en compte, d’una banda, que des de l’anterior crisi de sequera, el 2008, s’ha passat d’un consum d’aigua de 170 litres per persona i dia a 147, una reducció, que, malgrat tot, no ha servit per evitar “tornar a estar en un escenari d’alerta per sequera”. D’altra banda, Badia ha destacat que l’ajuntament “ha desplegat una xarxa d’aigua freàtica prioritària per casos de sequera, passant d’1 hm³ a 1,5 hm³”. Això tindrà una incidència visible a l’hora d’aplicar les principals restriccions respecte a les fonts ornamentals amb brolladors i el reg de parcs i jardins.

De fet, ha quedat prohibit el funcionament de les fonts amb brollador que utilitzen aigua potable, que són el 42% de la ciutat, de manera que les que continuïn en funcionament serà “perquè utilitzen aigua freàtica”. Això mateix passarà amb el reg dels arbres, que en el cas d’ús d’aigua potable s’haurà de fer obligatòriament en horari nocturn. “Si un veí veu que estan regant arbres de dia, és perquè ho fan amb aigua freàtica”, ha aclarit Badia. A més, es mantindran obertes totes les fonts d’aigua potable per beure, ja que es considera que és “un servei essencial”.

Restriccions obligatòries per als ciutadans

Així mateix, Badia ha apuntat que els ciutadans hauran de complir amb tres prohibicions, que venen originades per l’estat d’alerta de sequera decretat del Govern, i que són la prohibició d’omplir piscines privades excepte aquelles que tinguin sistemes de recirculació; prohibició de netejar cotxes privats amb mànega i finalment, restricció de regar els jardins privats a un màxim de dos cops la setmana. En aquests casos, Badia ha assenyalat que es podrà fer seguiment dels consums a través de les empreses concessionàries per saber si hi ha hagut ús elevat d’aigua.

Altres accions relacionades amb la sequera anunciades pel govern municipal seran l’aturada de plantacions, tant de gespes, planta de temporada, arbustos i arbrat. Només en espais públics, es podrà plantar elements vegetals de reposició que ja es trobin en estoc (i ja s’estiguin regant en viver), destinats a zones amb reg automàtic, mentre que la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars per part dels serveis municipals es realitzarà amb la mínima despesa d’aigua indispensable i evitant, quan sigui possible, l’ús d’aigua potable.