La Unesco avisa que el 30% de les glaceres del Patrimoni Mundial es fondran d'aquí al 2050. Un total de 50 emplaçaments d'arreu del món alberguen glaceres i, alhora, pertanyen al Patrimoni Mundial de la Unesco. Concretament, en aquests 50 llocs s'han identificat un total de 18.600 glaceres que cobreixen aproximadament 66.000 km2, fet que representa gairebé el 10% de la superfície glaçada total de la Terra.

Doncs bé, el nou estudi de la Unesco, en col·laboració amb la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa, revela que aquestes glaceres s'estan desfent ràpidament des de l'any 2000 per culpa de l'augment d'emissions de CO2. N'és prova el fet que, actualment, les glaceres perden 58.000 milions de tones de gel a l'any, fet que equival al consum d'aigua de França i Espanya sumat. A més, la pèrdua de les glaceres és la responsable de gairebé el 5% de l'augment del nivell del mar.

Val a dir que entre aquests 50 llocs, hi ha la superfície més alta (al costat de la Muntanya Everest), la més llarga (a Alaska) i les últimes glaceres que resten a l'Àfrica, entre d'altres.

Així doncs, segons l'estudi de la Unesco, un terç de les glaceres del Patrimoni Mundial desapareixeran d'aquí al 2050 de forma inevitable. És a dir, es fondran independentment de les mesures que es prenguin per limitar l'augment de la temperatura. No obstant això, escau esmentar que encara és possible salvar les glaceres dels dos terços restants dels 50 llocs que són Patrimoni Mundial si l'augment de les temperatures no supera els 1,5°C en comparació del període preindustrial. 

"Aquest informe és una crida a l'acció. Només una ràpida reducció dels nostres nivells d'emissions de CO2 pot salvar les glaceres i l'excepcional biodiversitat que en depèn. La COP27 tindrà un paper crucial per ajudar a trobar solucions a aquest problema i la Unesco està decidida a recolzar els Estats en la consecució d'aquest objectiu”, afirma Audrey Azoulay, directora general de la Unesco, al web de l'organització.

La Unesco avisa que és urgent reduir les emissions 

En aquest context, la Unesco no només aposta per reduir les emissions de carboni, sinó també per crear un fons internacional per a la vigilància i la preservació de les glaceres. Aquest fons permetria donar suport a la investigació exhaustiva, fomentar xarxes d'intercanvi entre totes les parts interessades, executar mesures d'alerta primerenca i disminució del risc de catàstrofes.

Audrey Azoulay també indica que "quan les glaceres es fonen ràpidament, milions de persones s'enfronten a l'escassetat d'aigua i a l'augment del risc de catàstrofes naturals com les inundacions, i altres milions es poden veure desplaçats per la pujada consegüent del nivell del mar. I ho rebla tot, assegurant que "aquest estudi palesa la necessitat urgent de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i invertir en solucions basades en la natura, que poden ajudar a mitigar el canvi climàtic i permetre que la gent s'adapti millor als seus impactes”.

Amb tot, escau esmentar que la meitat de la humanitat, segons apunta la Unesco, depèn directament o indirectament de les glaceres com a font d'aigua per a ús domèstic, agrícola i energètic. A més, convé recordar que les glaceres són també eixos vertebradors de la biodiversitat, ja que alimenten diversos ecosistemes.