Una campanya de desinformació prorussa ha circulat per xarxes socials afirmacions falses sobre la recent apagada elèctrica a Espanya i Portugal, atribuint el seu origen a les sancions europees contra Rússia. Aquests missatges, difosos en espanyol, portuguès, anglès i rus, suplanten la identitat de mitjans internacionals com The Independent i France 24, atorgant aparent credibilitat a les narratives falses.​ Grups com Antibot4Navalny i Efe Verifica han identificat que aquestes publicacions formen part de xarxes prorusses conegudes, com Matrioska i Pravda, que prèviament han participat en operacions manipulatives. Aquestes xarxes han utilitzat plataformes com Telegram, X, Facebook i Instagram per a difondre els missatges, especialment en canals vinculats al canal rus Tsargrad, sancionat per la Unió Europea per desinformar amb el suport del Kremlin.

El Centre per a Contrarestar la Desinformació del Govern d'Ucraïna ha desmentit públicament aquestes narratives, afirmant que no existeix cap relació entre l'apagada i les sancions a Rússia. L'estratègia busca afeblir el suport europeu a Ucraïna en insinuar que les sancions només afecten negativament els països de la UE. 

Suplantació de mitjans de referència

La suplantació de mitjans de comunicació de referència per a desinformar és una tècnica de manipulació utilitzada en operacions d'influència prorussa, com les citades Matrioska Pravda, entre altres. Aquestes operacions han estat detectades per verificadors i institucions públiques europees, com el Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) i el govern de França. ​

Una revisió de les publicacions evidencia diferents patrons en els continguts que difonen la falsa publicació de The Independent, com la reproducció de missatges idèntics en rus, espanyol, anglès i portuguès. En la seva propagació també destaca l'ús majoritari de canals de Telegram en rus. ​

La falta d'informació oficial clara del govern espanyol ha mantingut oberta l'especulació pública i mediàtica sobre la causa de l'apagada, alimentant teories no verificades, assenyala Efe. La comunicació oficial va ser criticada per la seva lentitud, falta de coordinació i contradiccions, la qual cosa va incrementar la incertesa i va permetre que les narratives falses es difonguessin més fàcilment. És essencial que els usuaris de xarxes socials verifiquin la informació abans de compartir-la i confiïn en fonts oficials i verificades, per a evitar la propagació de desinformació.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!