Més del 25% de nens i nenes a Espanya --una quarta part dels menors-- han estat víctimes de maltractaments a casa seva, segons un informe de Save The Children publicat aquest dijous 25 d'abril sota el títol 'Más me duele a mi'. L'estudi revela que el maltractament va ser exercit en aquests casos per part dels pares, mares o cuidadors i apunta que menys del 10% dels casos es denuncien.

L'organització difon aquestes dades amb motiu del Dia Internacional de la Lluita Contra el Maltractament Infantil, que es va commemorar aquest dijous, i coincidint amb els últims dies de la campanya electoral per a les eleccions generals del 28-A, període en el qual, segons l'ONG, la defensa dels drets de la infància "no està tenint suficient protagonisme" en els discursos polítics dels principals partits.

L'estudi analitza les últimes xifres publicades fins avui pel Ministeri de l'Interior i la fiscalia sobre aquesta problemàtica. L'any 2017 es van registrar 4.875 denúncies de violència a menors en l'àmbit familiar i 1.313 sentències per violència exercida sobre menors.

Aquestes dades es van mantenir similars a les de 2016, any en què es van produir 4.647 denúncies. Save the Children lamenta que aquestes siguin les úniques xifres oficials i avisa que el nombre real de víctimes de maltractament infantil a Espanya continua sent "desconegut".

Conseqüències "molt greus"

L'organització alerta que el maltractament infantil té conseqüències "molt greus" sobre els nens i les nenes que el pateixen, "des d'alteracions neurobiològiques, que afecten el desenvolupament de les seves connexions cerebrals, fins a conseqüències en el benestar emocional i psicològic" i "en el desenvolupament de relacions interpersonals en l'edat adulta". 

Save the Children calcula que el maltractament infantil li costa a Espanya més de 10.000 milions d'euros a l'any, aproximadament l'1% del PIB.