Més de 2.000 persones han sortit al carrer aquest diumenge per exigir mesures urgents per frenar l'erosió del delta de l'Ebre. Els manifestants han recorregut el quilòmetre i mig que separa Sant Jaume d'Enveja de Deltebre amb l'objectiu de reclamar la baixada de sediments pel riu Ebre i la protecció del Delta. Es tracta d'una acció convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que s'ha celebrat tres anys després de la greu erosió causada pel temporal Glòria. La portaveu de l'entitat, Matilde Font, ha assegurat que per evitar la regressió del Delta calen mesures per al riu i no només per a la costa, encara que ha remarcat que no són "excloents". Des de la PDE també han exigit a les administracions que aprovin d'un Pla de Protecció per prioritzar la regeneració del riu, segons recull l'ACN.

"El delta també necessita solucions riu amunt, no ens cansarem de reclamar-les malgrat la pèssima actitud de les administracions que ens ignoren i menyspreen", han insistit durant la protesta. Així mateix, la Plataforma en Defensa de l'Ebre s'ha dirigit als "polítics del territori", a qui han reclamat que defensin "les aportacions de sorra perquè ens ajuden a guanyar temps". "Sigueu valents i demaneu ja les proves pilot de Ribarroja. Sense sediments el Delta està condemnat a desaparèixer i això no ho vol ningú", han exigit.

Durant l'acte, també han assenyalat que el nou Pla Hidrològic de l'Ebre no aposta prou per protegir el Delta els pròxims sis anys i que "l'aliança dels moviments de tota la conca de l'Ebre i les organitzacions mediambientals són claus per a la pervivència del Delta". "Nosaltres sempre hem defensat el mateix, un riu viu perquè volem un delta viu, un riu gran i sa perquè volem un delta gran i sa. Per això no mirem només on xafen els nostres peus, per això mirem riu amunt", ha afegit Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

Reclames de la Plataforma en Defensa de l'Ebre

La mobilització ha tingut lloc tres anys després del temporal Glòria. Des de la PDE denuncien que "en aquests anys, malgrat tot l’enrenou mediàtic del moment i de petits avenços, el delta de l'Ebre segueix sense tenir un pla d’actuacions que abordi tant els problemes que hi ha a la costa amb l’erosió i regressió, com l’enfonsament de la plana deltaica". En aquest sentit, apunten que "el delta necessita un pla de protecció clar i concret com tenen al Mar Menor" i reclamen pressupost i una planificació d’actuacions "que resolguin de manera integral els problemes històrics ocasionats per la gestió de la conca".