La localitat gallega de Melide ha aconseguit revalidar aquest diumenge la gesta d’elaborar la truita de patates més gran del món, que ha pesat més de 10 tones amb la paella inclosa, i ha revalidat el rècord que va aconseguir l’any passat. Han fet falta 17.000 ous, 2.000 quilos de patates, 300 litres d’oli, 30 quilos de sal i 75 persones per aconseguir la fita, que un cop s’ha girat i cuinat s’ha repartit entre els veïns en un acte benèfic. La segona edició de la Fira de l'Ou de Pagès, organitzada per l'empresa familiar El Huevo de la Abuela, s'ha celebrat aquest cap de setmana entorn de diferents activitats, encara que sens dubte la que ha generat més expectació ha estat l'elaboració i volteig de la truita gegant, la més gran del món i, per la qual cosa ha estat necessària una grua de 75.000 quilos. L’any passat, l’esdeveniment va ser tot un èxit, i aquest any la gent de Melide volia repetir un espectacle que combina gastronomia, tradició i solidaritat.
Des de primera hora del matí, centenars de persones han estat expectants i mirant al cel perquè el temps acompanyés en aquesta jornada de rècord que s’ha viscut amb emoció, il·lusió i alegria i que ha reunit a tots els veïns del poble al Cantón de San Roque per apreciar un dels productes agrícoles més destacats de la zona: l’ou, al que per segon any consecutiu li han dedicat una fira gastronòmica durant aquest cap de setmana. Entre les diferents activitats d’enguany, el poble va escalfar motors per la truita d'aquest diumenge ahir, dissabte, quan es va cuinar l’ou ferrat més gran del món, de dos metres de diàmetre, i equivalent a 600 unitats d’ou de les talles M i L. En total, 10 quilos de rovell i 20 de clara es van fregir en una paella de grans dimensions i que, tot i que podria haver sortit malament perquè no es va fer cap assaig previ, es va aconseguir cuinar i servir en forma d’ous remenats amb patates i xoriço.
Un plat de 10 tones per la truita de patates més gran del món
El grandiós repte culinari ha començat passades les 11.00 hores i en ell han participat unes 75 persones, que han reunit els ingredients necessaris per a realitzar la truita gegant: 17.000 ous, 2.000 quilos de patates, 300 litres d'oli i 30 quilos de sal, tot això en una paella de sis metres de diàmetre. I això sí, com ningú es posa d'acord en si la truita de patates és millor amb ceba o sense ceba, enguany s'ha dividit en dues meitats i s'ha cuinat a gust de tots, tot i que les últimes dades de l’INE apunten al fet que tres de cada quatre espanyols creuen que s’hauria de fer amb ceba, mentre que una mica més de la meitat consideren que s’ha de deixar poc feta. Així i tot, la truita de Melide s’ha fet amb una meitat amb ceba i una altra meitat sense ella i, un cop llesta, s’ha procedit al moment més esperat del matí i que ha mantingut en suspens als veïns: donar-li la volta.
Amb una grua de 75.000 quilos s'ha aixecat les 10 tones que pesava el plat i s'ha realitzat el volteig, per al qual no valen assajos i que ha tingut un final feliç, ja que amb prou feines ha vessat el contingut de la paella. Amb el resultat final s'han elaborat unes 12.000 racions que tenien com a fi la solidaritat, ja que el recaptat (3 euros la ració) es destinarà a menjadors socials i entitats benèfiques en una fira que ja col·loca a Melide en el mapa gastronòmic d'Espanya.