L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 17 anys de presó l'home acusat de matar un jove d'una ganivetada en un bar del Port Olímpic de la capital catalana, en un crim que va enfrontar dos clans gitanos rivals del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs.

En la seva sentència, la jutge condemna Luis Cortés per un delicte d'assassinat i imposa penes de multa i de quatre anys de presó, per un delicte de maltractament d'obra i un altre de lesions, a dos cosins seus que van agredir reiteradament la víctima abans de la seva mort, ocorreguda el 24 de gener del 2016. L'Audiència condemna a més Cortés a indemnitzar amb 200.000 euros cadascun dels dos fills de la víctima, amb 100.000 la seva dona i amb 40.000 la seva mare.

D'acord amb el veredicte del jurat popular que va jutjar el cas, la sentència considera provat que Cortés i els seus dos cosins van iniciar una discussió amb la víctima a l'interior d'una discoteca del Port Olímpic de Barcelona.

En el transcurs de l'enfrontament, Gabriel Reyes, cosí de Cortés, va copejar al davant el mort, aprofitant, segons la sentència, que la víctima "no podia exercir una defensa eficaç pel precari estat físic en què es trobava, pel previ consum d'alcohol, amb una taxa de 2,88 grams per litre". Posteriorment, Luis Cortés i Juan Manuel Vargas van copejar el mort amb "objectes tallants" que li van impactar al cap, el coll i l'esquena, aprofitant-se de la seva superioritat numèrica i de l'ebrietat de la víctima.

Al mateix temps o immediatament després, afegeix la sentència, amb la intenció d'acabar amb la vida de la víctima, Luis Cortés li va clavar un ganivet al tors que li va perforar l'artèria toràcica i que va provocar la seva mort aquella mateixa nit, a causa de la pèrdua de sang. La magistrada imposa 17 anys de presó a Luis Cortés per assassinat, dos anys més de la mínima prevista per a aquest tipus de delictes, en tenir en compte que quan va cometre el crim estava acompanyat d'amics i familiars mentre la víctima estava sola i que l'agressió va ser "totalment gratuïta motivada per un incident nimi que ni tan sols va tenir a veure amb ell".

També ha tingut en compte la jutge que el condemnat va abandonar el local "sense la mínima preocupació per la víctima" i que portés amb ell, "injustificadament" en un "moment i un lloc d'oci", l'arma de 18 centímetres de llarg i de 2,5 a 3 d'ample amb la qual va cometre el crim. La sentència condemna també Gabriel Reyes, cosí del principal acusat, a una multa de 360 euros per un delicte de maltractament d'obra, amb l'agreujant de traïdoria, pels cops que va clavar al mort abans que rebés la ganivetada mortal.

També imposa quatre anys de presó a Juan Manuel Vargas, un altre cosí de l'assassí, per un delicte de lesions i li prohibeix acostar-se a menys de 1.000 metres de l'entorn de la víctima o comunicar-se amb ells per qualsevol mitjà informàtic o telemàtic.

Els tres acusats són cosins i membres del clan familiar "Los Pelúos" de la Mina, que després del crim va haver d'abandonar aquest barri de Sant Adrià de Besòs per por que les represàlies del clan de "Los Baltasares", al qual pertanyia el mort.