Un de cada cinc joves espanyols d'entre 15 i 29 anys nega l'existència de la violència de gènere, reduint-la a només un "invent ideològic". Aquesta xifra tan preocupant s'ha duplicat en els últims quatre anys, segons dades del baròmetre sobre joventut i gènere de la Fundació d'Ajuda contra la Drogadicció (FAD). 

Creix entre les dones 

Així, segons el resultat d'aquest informe, mentre la percepció de desigualtat de gènere s'ha reduït de dos a quatre punts entre els homes joves, entre les dones aquesta ha crescut de sis a set punts. D'aquesta manera, la diferència entre nois i noies s'ha amplificat de dos a cinc punts. 

Per elaborar aquest baròmetre, anomenat 'Joventut i gènere. Identitats, representacions i experiències en una realitat social complexa', s'han entrevistat a 1.200 joves d'entre 15 i 29 anys. Els seus responsables han considerat "especialment preocupant" que un 20% dels nois consideri que la violència de gènere com a tal no existeix, percentatge que baixa al 9,3% en el cas de les dones. 

67% de dones feministes 

També hi ha grans diferències entre la quantitat d'homes que es consideren feministes i les dones. En tots dos casos, però, el percentatge creix. Concretament, la quantitat de noies que es consideren feministes ha passat del 46,1% a un 67,1% des del 2017, mentre que en el cas dels nois s'ha passat d'un 23,6% a un 32,8%. 

Els encarregats d'elaborar el baròmetre destaquen diverses consideracions dels homes vers el feminisme: 1 de cada 3 creu que aquest moviment no s'ocupa dels problemes reals de les dones, 1 de cada 4 consideren que no és necessari i també un 25% opina que cerca perjudicar els homes. 
 

Gelosia com a mostra d'amor

Tot i que entre les dones la impressió d'haver presenciat actituds de violència de gènere en el seu entorn és més habitual, aquesta sensació també és comuna entre els homes. Les més esmentades tant per elles com per ells durant les entrevistes són: revisar el mòbil, controlar el que fa la parella, dir-li amb qui pot i amb qui no pot parlar o sortir, o insultar i humiliar la parella. A més, també destaca una dada preocupant: 1 de cada 5 dones ha estat forçada a mantenir alguna relació sexual no desitjada

Concretament, en l'àmbit de les parelles, un 20% dels homes considera "normal" mirar el mòbil a la seva companya, front un 12,7% en el cas de les noies. A més, els experts del centre Reina Sofia de la FAD, destaquen la percepció de la  gelosia com una mostra normalitzada d'amor: un 28% dels homes i un 15% de les dones. 

"No la vèiem"

La directora general de la FAD, Beatriz Martín, ha vinculat l'augment dels homes que neguen les desigualtats a l’existència d'una major conscienciació general i visibilització de la violència de gènere. Segons la responsable de l'estudi, Anna Sanmartín, aquesta era una realitat que ja existia "però no la vèiem". 

Pancarta feminista a la manifestació del 8-M / ACN