L'Eurocambra ha donat aquest dijous llum verda a una resolució que demana tipificar la violència de gènere com a delicte "d'abast transfronterer" a la Unió Europea. Amb 427 vots a favor, 119 en contra i 140 abstencions, els eurodiputats han aprovat un text que insta a afegir la violència de gènere a llista de delictes europeus greus i a proposar-ne una definició comuna. "La violència de gènere constitueix un delicte particularment greu i una violació generalitzada dels drets fonamentals i les llibertat en la Unió Europea que ha d'abordar-se en comú amb més eficàcia i determinació", apunta la resolució, de la qual és ponent l'eurodiputada d'ERC Diana Riba.

La resolució, que no és vinculant, també insta l'executiu comunitari a utilitzar aquest nou àmbit delictiu com a fonament jurídic per a una directiva centrada en prevenir i combatre la violència de gènere.

Enfocament comú sobre la violència de gènere

El text defensa la necessitat d'un enfocament comú sobre la violència de gènere a la Unió Europea perquè "el grau de compromís dels estats membre per prevenir i combatre la violència de gènere varien significativament". A més, apunta la resolució, un enfocament comú "facilitaria l'aplicació de la llei en operacions transfrontereres".

A més, la resolució reclama a la Comissió Europea que col·labori amb els estats per "garantir un tractament eficaç de la violència de gènere en els plans nacionals" i assenyala la "importància de fomentar la cooperació" entre els estats contra la violència de gènere.

Riba insta Brussel·les i els estats a actuar

La ponent de l'informe, l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, ha assegurat en declaracions a l'ACN que amb el seu vot l'Eurocambra ha enviat un "missatge molt clar" a la Comissió Europea i als estats per incloure la violència masclista en la llista de crims europeus. Amb tot, Riba ha admès que hi haurà estats que són "reticents" a fer-ho, però ha subratllat que això "no pot ser excusa" perquè "l'Eurocambra faci la seva feina".

"Donaria una eina molt important, una definició i també unes normes i unes sancions comunes. El Parlament ho ha dit molt clar i ara esperem que la Comissió i el Consell facin la feina que els pertoca", ha dit.

Sobre la directiva que l'executiu europeu preveu presentar aquest any, l'eurodiputada d'ERC ha reclamat que sigui "ambiciosa" i que inclogui una definició, normes i sanciones comunes arreu de la Unió Europea.

 

Foto principal: Imatge d'arxiu de l'eurodiputada d'ERC Diana Riba durant un debat a l'Eurocambra / ACN