Invasions d'espai, acostaments excessius, mirades indesitjades, xiulets o comentaris. Aquests són només alguns exemples d'assetjament que han patit alguna vegada un 57% de les usuàries habituals del transport públic de l'àrea de Barcelona en els últims dos anys. El percentatge es multiplica entre les joves: un 91% de les usuàries de 16 a 29 anys han estat víctimes d'assetjament alguna vegada.

Així ho revela un estudi coordinat per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), emmarcat en un pla de mesures contra l'assetjament sexual a la xarxa de transports. Per a la seva elaboració, s'han entrevistat 6.500 persones -5.500 dones i 1.000 homes- de metro i autobús, entre setembre de 2020 i gener de 2021.

Més gravetat

Entre les seves conclusions principals, Maite Pérez, responsable de Mobilitat de l'IERMB destaca que aquest tipus de violència es percep com "un problema social, freqüent i de gravetat". Pérez adverteix que "totes les tipologies d'assetjament es consideren greus", des de mirades lascives fins a agressions i intents d'agressió sexual. Amb tot, la coordinadora del treball  ha detallat que "les dones atorguen més gravetat que els homes a aquestes situacions".

Agressions sexuals

Concretament, l'enquesta revela que un 43,2 % de les dones que viatgen habitualment en transport públic han patit almenys alguna vegada invasions d'espai o acostaments excessius, un 43,1 % mirades molestes, insistents o lascives i un 25,9 % ha patit xiulets o comentaris sobre el seu cos o la seva forma de vestir.

A més, 1 de cada 5 ha suportat comentaris sexuals i insinuacions sexuals, un 16,7 % han hagut de fugir de persecucions i seguiments, un 16 % han patit refregades o grapejos indesitjats, un 8,6 % han estat fotografiades amb el mòbil. Els fets més violents, les agressions sexuals, són menys freqüents i han afectat menys d'un 5 % de les usuàries.

Quan viatgen soles


La majoria de situacions d'assetjament (88,6%) es donen quan les dones viatgen tot sol. El perfil del seu agressor és un viatger que va sol i adult, encara que també es donen casos de joves sols o grups d'agressors. A més, la gran majoria d'aquests casos es donen al metro, i en menor mesura als trens de rodalies. Als busos, un espai més petit i amb el conductor més a prop, les dones se senten més segures.

Foscor i baixa freqüentació


La major part dels assetjaments tenen lloc en els moments de més afluència als mitjans de transport, principalment en els horaris de 16 hores fins a les 24 hores, encara que, segons els autors de l'estudi, es produeixen a qualsevol hora. De tota manera, la por més important percebuda per les usuàries és en els moments de foscor i baixa freqüentació.

Per intentar trobar una solució a aquestes preocupants dades, les enquestades demanen més presència de personal de vigilància i parades a demanda.