La Xina i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) podrien haver actuat més de pressa per contenir l'inici del brot de coronavirus, segons ha exposat un grup de revisió independent. En el seu informe provisional, el grup de preparació i resposta a les pandèmies amb seu a Suïssa, ha determinat que Pequín hauria pogut ser més vigorós a l'hora d'aplicar mesures de salut pública quan es van detectar casos per primera vegada a la ciutat de Wuhan.

"El que està clar per al grup és que les mesures de salut pública podrien haver estat aplicades de manera més contundent per les autoritats sanitàries locals i nacionals al gener", es pot llegir en l'informe que recull la cadena nord-americana CNN.

Els primers casos a Wuhan, cal recordar, es van produir entre el 12 i el 29 de desembre del 2019, segons les mateixes autoritats de la ciutat. Però no va ser fins al 31 de desembre que es va informar l'OMS. Quan la ciutat xinesa va quedar tancada el 23 de gener, el virus ja s'havia estès pel Japó, Corea del Sud, Tailàndia i els Estats Units. 

Dures acusacions

Diversos països, entre ells Austràlia i els EUA, han acusat Pequín de minimitzar l'impacte del virus i també els brots durant les primeres etapes, quan creuen que s'hauria pogut dur a terme una resposta molt més efectiva per evitar-ne la transmissió. 

Però els atacs també arriben fins a l'OMS. El grup independent, copresidit per l'exprimera ministra neozelandesa Helen Clark i l'expresidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf, també va criticar l'organització per haver tardat tant informar i fer un crit d'alerta. Precisament per això, haurien demanat reformes internes en relació amb l'organització de la mateixa OMS.

coronavirus celula molecula niaid flickr

Imatge del coronavirus / Ninaid Flickr

El grup critica que l'OMS, tot i haver estat advertit a finals del 2019, no va convocar un comitè d'emergència fins al dia 22 de gener i va esperar fins al 30 de gener per decretar una emergència internacional. "No està clar per què el comitè no es va reunir fins a la tercera setmana de gener, ni tampoc està clar perquè no es va poder decretar la declaració d'emergència sanitària quan es va convocar la primera vegada", detalla l'informe. 

Una altra crítica cap a l'organització rau en el fet que no es va decretar el coronavirus com una pandèmia fins al dia 11 de març, quan experts i mitjans de comunicació ja feien servir aquest terme per referir-se a l'expansió d'aquest.

 

Imatge principal: treballadors sanitaris realitzen cribratges per detectar casos de coronavirus a Hong Kong / Efe