Tenir els nivells baixos de vitamina D comença a ser una espècie de norma entre la població occidental. Les anàlisis demostren que són nombroses les persones que presenten carències d'aquest nutrient, fins i tot en geografies amb moltes hores de llum com Catalunya. Per aquesta raó, s'ha recomanat prendre uns minuts de sol al dia –sense protecció solar– i incrementar la ingesta d'aliments rics en vitamina D com poden ser els peixos grassos, els ous, la llet o els bolets.

Però cal tenir en compte un altre factor important. Una revisió científica publicada a The Journal of the American Osteopathic Association ha conclòs que la vitamina D no pot metabolitzar-se sense nivells suficients de magnesi, el que significa que la vitamina D roman emmagatzemada i inactiva. Els responsables de l'estudi subratllen que s'està estenent l'ús de suplements de vitamina D però no és suficient. Sense magnesi, pot ser com no prendre res.

Petita al sol

El consum de suplements de vitamina D pot augmentar els nivells de calci i fosfat, fins i tot si continuen sent deficients en vitamina D. El problema és que les persones poden patir calcificació vascular si els seus nivells de magnesi no són prou alts per a prevenir aquesta complicació. Els pacients amb nivells òptims de magnesi requereixen menys suplements de vitamina D per assolir els nivells suficients d'aquest nutrient. El magnesi també redueix l'osteoporosi, la qual cosa ajuda a mitigar el risc de fractura òssia que es pot atribuir als baixos nivells de vitamina D.

La deficiència en qualsevol d'aquests nutrients està associada amb diversos trastorns, incloent-hi deformitats esquelètiques, malalties cardiovasculars i síndrome metabòlica. Si bé la quantitat diària recomanada de magnesi és de 420 mg per als homes i 320 mg per a les dones, la dieta estàndard sol contenir aproximadament el 50 per cent d'aquesta quantitat. S'estima que fins a la meitat de la població consumeix una dieta deficient en magnesi.

Els investigadors asseguren que el consum de magnesi a partir dels aliments ha disminuït en les últimes dècades, a causa de l'agricultura industrialitzada i els canvis en els hàbits alimentaris. Per tant, el magnesi apareix en baixes proporcions en poblacions que consumeixen aliments processats que són rics en farines refinades, grasses, fosfats i sucre.

Champiñones

"En consumir una quantitat òptima de magnesi, un pot reduir els riscos de deficiència de vitamina D i reduir la dependència dels suplements de vitamina D", diuen els experts que han participat en l'estudi. El magnesi és el quart mineral més abundant en el cos humà després del calci, el potassi i el sodi. Aquests són alguns exemples d'aliments rics en magnesi: ametlles, plàtans, mongetes, bròcoli, arròs integral, anacards, rovell d'ou, oli de peix, llinosa, vegetals verds, llet, xampinyons, altra fruita seca, civada, llavors de carbassa, llavors de sèsam, soja, llavors de gira-sol, blat de moro, tofu i cereals integrals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat