El cap de la Unitat d'Alta Biocontenció de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i viròleg, Xavier Abad, no descarta l'arribada d'una setena onada, però creu que no caldria una quarta dosi de la vacuna de la covid. Ho ha explicat en una entrevista a l'ACN, on també ha parlat de la situació que s'està vivint a la Xina, on aposten per una estratègia covid zero que, sosté "estaria condemnada al fracàs" al món occidental. Pel que fa al canvi de tendència respecte al coronavirus, Abad diu que aquest any "no té sentit" parlar del pas de pandèmia a endèmia, i que s'haurà de deixar passar un hivern més per veure com reacciona el sistema immunològic de la societat i si poden entrar en escena noves variants del virus.

De fet, ara mateix, considera que "no es pot determinar" amb seguretat si hi haurà un nou repunt de covid a la tardor i, en cas afirmatiu, si tindria més o menys efectes que els anteriors. Un dels punts a favor, però, és que la resposta immunològica a Catalunya podria ser "prou bona" per a baixar la rampa de la setena onada i fer-la "menys agressiva de la que algunes prediccions estan insinuant" en cas que les variants siguin similars a les ja conegudes.

Així, en l'escenari actual, el viròleg no considera que s'hagi d'estudiar l'administració d'una quarta dosi de la vacuna a la població general, més enllà dels col·lectius de risc. "En l'àmbit general no ho veig, però s'haurà de veure com està la situació en sis mesos", ha apuntat. En aquest sentit, també ha valorat de forma positiva la retirada de la mascareta als espais interiors, una mesura que creu "no arriba en un mal moment". Abad reconeix que la transmissió i, possiblement, les hospitalitzacions pujaran, però també assenyala que no serà una situació que no es pugui gestionar. Per això, de cara a una futura onada les mesures tampoc serien les més restrictives, i només es recuperaria les distàncies, la higiene de mans, la mascareta i el teletreball. "S'adoptarien mesures, tanmateix serien amb les que hem acabat aquesta darrera fase, un escenari de confinament dur és impensable, i un de restriccions intenses, força improbable", detalla.

 

Estratègia covid zero

La situació de Catalunya difereix per complet de la que s'està vivint a la Xina, on s'està apostant per confinaments estrictes, limitació de moviment o activitat exclusiva dels serveis essencials. Això ja està començant a portar problemes de desabastiment i cert malestar entre la població, que veu com s'estan tornant a implementar les mesures de l'inici del 2020. Tal com relata Abad, el govern xinès "no vol que hi hagi propagació del virus", tot i que la situació s'ha complicat de forma important amb l'entrada de la variant òmicron. Segons el viròleg, un dels motius és – tot i tenir més del 85% de població immunitzada – aquesta ha rebut vacunes inactives, "menys efectives" i que tenen un "menor rendiment". D'altra banda, hi ha un rellevant nombre de persones d'edat avançada que no tenen la pauta completa, i no han rebut cap dosi de record.

"La Xina ha posat sobre la taula que no hi ha una barrera perfecte, i que no vacunar a la gent més sensible és una mala idea", sosté Abad. També detalla que mantenir una estratègia de covid zero té sentit si és per assolir "altres objectius". Per això valora que a Catalunya s'hagi optat per seguir l'estratègia del món occidental, vacunant primer a la gent gran i després a la població general. "La que es va seguir aquí, és aparentment la correcta", afegeix.

La covid, una pandèmia "suau"

Finalment, pel que fa a possibles futures pandèmies, el viròleg recorda que la de la covid es pot considerar que ha estat de les "suaus" i que en poden venir de més greus que generin "una mortalitat més elevada". Així, avisa que avui dia la societat no disposa d'un sistema amb "mitjans humans, econòmics i tècnics" per afrontar un virus més virulent en el salt inicial. Un cop instaurat, però, sí que sosté que es treballaria com s'ha fet amb la covid per gestionar la seva propagació entre la població.