Les mesures de prevenció contra el coronavirus han vingut per quedar-se. En la nova l'etapa de represa, efectiva des d'aquest divendres, i fins que es trobi la vacuna. Les mesures de seguretat i higiene han de ser una prioritat en la vida quotidiana i des del departament de Salut insisteixen que no s'abandonin perquè compten que hi haurà "un repunt important de casos, tot i que d'una gravetat diferent". La màxima responsable del del departament, Alba Vergés, ha avançat en una entrevista a RAC1 aquest dissabte com es gestionaria des de diversos sectors una nova onada de Covid-19, i ha deixat clar que un confinament total com el que vam començar el mes de març queda totalment descartat

Les escoles no tancaran en cas de rebrot

Els nens i nenes no són vulnerables i des de Salut no seria una prioritat tancar les escoles en cas de rebrot la propera tardor. Vergés ha admès, també, que tenint la informació que el departament té ara, segurament no s'hauria recorregut a un tancament total de tots els centres educatius. "En aquells moments, els experts van considerar que era una mesura lògica", ha apuntat la consellera. 

Sí que caldria elevar les mesures entre el claustre de les escoles, sobretot en les reunions de professors i en el tracte entre mestre i alumne. En aquest sentit, la consellera de Salut ha insistit en la necessitat d’“interioritzar les mesures” bàsiques de protecció, que la Generalitat resumeix en: distància física, higiene de mans i ús de la mascareta.

Els pacients de Covid-19, centralitzats

Per primera vegada Vergés ha parlat de centralitzar els pacients de Covid en centres hospitalaris específics. Segons ha anunciat en l'entrevista, "a diferents regions sanitàries s'està plantejant aquesta opció" que permetria "compatibilitzar els malalts Covid i no Covid". A Tarragona, ha posat d'exemple, els malalts de coronavirus aniran o a l'hospital Joan XXIII de Tarragona o al Sant Joan de Reus.

Vergés també ha anunciat un avançament de la campanya de vacuncacions abans de l'octubre. "Estem mirant com serà la campanya de la vacunació de la grip, i si podem, avançar-la en les persones que tenen una especial vulnerabilitat. Però de moment no tenim contemplat l'obligatorietat de la vacuna de la grip", ha dit. 

Ull posat en les residències i la gent gran

Vergés ha admès que preveuen “tornar a tenir molts casos”, però que “seran d’una gravetat diferent”. I subratlla que és prioritari “actuar bé a les residències i als centres de salut”. Ha reconegut que les residències són “el punt més feble” i que en cas de rebrot “haurem de vigilar més i ser més restrictius”, malgrat que ja s’ha fet un pla per recuperar-hi poc a poc la normalitat i els nous ingressos.