La nova variant del coronavirus originada a Catalunya i Aragó no tindrà cap impacte negatiu en el desenvolupament de la vacuna contra la Covid-19, ha assegurat avui l'autora principal de l'estudi. "Pensem que la mutació no afectarà l'eficàcia de la vacuna", ha dit la científica Emma Hodcroft de la Universitat suïssa de Basilea, institució que ha liderat la investigació en col·laboració amb l'Escola Politècnica Federal de Zuric i el Centre Superior d'Investigacions Científiques d'Espanya (CSIC).

Per què la mutació del coronavirus no afectarà la vacuna?

Segons ha explicat, la vacuna apunta a parts específiques del virus que no estan afectades per la mutació. Desenes de companyies farmacèutiques i de biotecnologia estan en diferents etapes d'investigació i desenvolupament de candidates a vacuna, amb una desena d'elles que s'estan exercitant de forma massiva per determinar la seva eficàcia i nivell de seguretat.

Mostres de la vacuna d'Oxford EFE

Mostres de la vacuna contra la Covid-19 d'Oxford, una de les més prometedores d'Europa. / Efe

El canvi genètic tingut per la nova variant del coronavirus no ha augmentat ni la seva capacitat de propagació ni la seva severitat. "És molt important aclarir que no hi ha evidència que la mutació és la causa de la propagació d'aquesta variant i més aviat pensem que ha de veure amb els viatges", ha afirmat Hodcroft en una conferència de premsa virtual.

Els viatges, la possible causa de l'expansió d'aquesta variant de coronavirus

"Els casos van tornar a augmentar a Espanya molt abans que en la majoria de països europeus, a excepció de Bèlgica, i això coincideix amb el moment en què els viatges es van reprendre", ha agregat. Que pocs països posessin com a condició resultats negatius de test recents per viatjar i que es confiés que la gent faria voluntàriament les quarantenes poden haver estat els punts febles més grans de les mesurada de prevenció que s'estaven adoptant llavors.

Els autors de l'estudi pensen que la variant espanyola no és responsable de la segona onada de la pandèmia que pateix Europa, sinó el fet que els governs hagin pres mesures tardanes en apropar-se la tardor, una temporada que es presta per a la transmissió dels virus. "La gent es reuneix amb altres en interiors, tanca les seves portes, es redueix la ventilació i es prenen les calefaccions, la qual cosa permet que el virus viatgi més fàcilment en l'aire", va explicar Hodcroft.

És normal que hi hagi mutacions?

En les seqüències genètiques que els científics estan extraient dels test de coronavirus a tot Europa la variant apareguda a l'Aragó (probablement entre finals de maig i principis de juny) representa el 29 % del total, mentre que la segona més expandida apareix en el 22 % de casos i és la que circula essencialment a França i Bèlgica. No obstant això, és normal que els virus mutin freqüentment i, en el cas del SARS-CoV-2, causant de la Covid-19, això passa unes dues vegades al mes.

"Això és perfectament normal, no hi ha res de què alarmar-se. De fet, el SARS-CoV-2 és un virus molt estable. El que volem transmetre és que encara que hi hagi mutacions això no canvia l'estructura del virus ni com funciona", ha recalcat Hodcroft. Segons el que saben els científics, València hauria estat el primer lloc on la variant va circular entre la població local i hi va haver casos inicials entre els treballadors temporers a la regió d'Aragó.

Temporers Alcarras ACN

Temporers a Alcarràs (Lleida), un dels punts calents de Covid-19 aquest estiu. / ACN

Hodcroft considera que la propagació de la nova variant del coronavirus en aquest últim col·lectiu mostra que quan no es protegeix els més vulnerables la societat sencera acaba sent vulnerable. "Aquest no és el primer estudi que revela que hi va haver brots entre treballadors immigrants i entre qui viuen en condicions d'amuntegament", ha comentat. La variant descoberta i molt present aquests dies a Europa prové, com altres que s'han identificat, del coronavirus original descobert a la Xina a finals de 2019 i formen part de la mateixa família, així que no ha de ser considerada com a una cosa nova.