La vacuna per a la diftèria, tètanus i tos ferina (DTP) que s'administra als nens pot generar una immunitat creuada que protegeix els petits davant el coronavirus, segons un estudi de la Universitat Complutense de Madrid que publica la revista Frontiers in Immunology. L'article firmat per l'immunòleg Pedro Reche i realitzat amb mètodes computacionals identifica l'"existència d'una extensa immunitat creuada" entre el virus SARS-CoV-2 i antígens presents a la vacuna triple bacteriana DTP.

Aquesta immunitat creuada permetria activar respostes protectores davant el coronavirus que produeix la Covid-19 intervinguda per limfòcits T CD8 i CD4 i per limfòcits B, en individus vacunats. Reche explica que la Covid-19 afecta especialment a ancians, mentre que ho fa molt poc i normalment llevi els nens, tanmateix, quan sorgeix un virus nou, normalment els petits solen estar entre els més afectats.

L'estudi

L'immunòleg es va plantejar en l'estudi, que va realitzar durant el confinament, quines eren les diferències entre nens i adults i va triar com a hipòtesi de treball que els primers reben vacunes des dels dos mesos. La DTP s'aplica mundialment durant el primer any de vida (3 a 4 dosis) amb un reforç als 4-6 anys i una dosi de baixa càrrega antigènica als 9-14 anys podent induir una forta memòria immunitària amb reactivitat creuada davant el virus.

L'esmentada immunitat segurament decau amb el temps, correlacionant-se amb la severitat amb què es mostra la Covid-19 tal com augmenta l'edat dels pacients, assolint el seu màxim en la població geriàtrica.

El sistema immunitari, en general, no reconeix de forma global els patògens o les vacunes, sinó que reconeix petits fragments d'antígens (epítops).

Altres vacunes en investigació

Reche ha estudiat les vacunes pediàtriques, des de l'hepatitis B, al poliovirus, el xarampió, la varicel·la o la triple vírica, per conèixer els antígens que les componen i comparar-los amb els del SARS-Cov-2. Les coincidències més grans i que tenen reactivitat es veuen en la DTP.

La memòria immunològica es genera davant els epítops que són a la vacuna i aquesta és la que respon quan el sistema immunitari torna a veure aquests mateixos en el coronavirus, afegeix l'immunòleg. Això passa "principalment en els nens, ja que, tal com anem envellint, aquesta immunitat es va perdent".

L'investigador estima que seria recomanable considerar l'ús d'aquesta vacuna o algun dels seus derivats de menor càrrega antigènica en la població general i així potenciar la resposta immunitària davant SARS-CoV-2. Malgrat que la DTP s'administra globalment, existeixen diferents versions (cel·lular i acel·lular) i l'estudi mostra una incidència més gran de la severitat del cocep-19 als països, incloent-hi Espanya, on s'administra la DTP acel·lular.