La variant britànica ja té una estimació del 40% dels casos de coronavirus a Catalunya. Així ho ha constatat aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, tot i que ha demanat no centrar-se tant en els percentatges sinó en "com va avançant". D'aquesta manera, tal com ja havia informat Salut, en un parell de setmanes s'espera que la variant dominant sigui la britànica i no pas l'ara denominada variant de Wuhan. El que ha volgut ressaltar, però, una vegada més és que la vacuna "és plenament efectiva davant la variant britànica". 

Per altra banda, la situació epidemiològica a Catalunya denota cert "estancament". Així, Argimon ha constatat que des del dia 13 o 14 de gener es baixa molt lentament. "Aquesta disminució en la velocitat i reducció de la infecció és el que transmet i que avui va pujant a poc a poc", ha detallat referint-se a l'RT, que aquest dimarts ja és del 0,99, és a dir, pràcticament d'1. Malgrat tot, el secretari de Salut Pública ha constatat que les dades de tests d'antígens o PCR fetes indiquen que "no anem malament". És a dir, "no estem pujant, estem baixant com aquests últims dies", tot i que la baixada és a "molt poca velocitat". 

Pel que fa a l'efecte de les eleccions, però, encara és d'hora. Argimon constata que cal esperar uns 15 dies per poder avaluar-ne els efectes.

Campanya de vacunació

Aquesta setmana el departament ha rebut un total de 144.830 dosis de vacunes. D'aquestes, 64.100 són d'AstraZeneca i van arribar divendres. La resta, unes 80.730 dosis són de Pfizer. Moderna, finalment, no ha arribat per aquesta setmana, tot i que ja se n'esperava la meitat de les dosis promeses. 

Ara per ara, hi ha dues etapes en marxa pel que fa a la vacunació. Entre residents i personal que treballa a les residències, hi ha un total del 83,7% de població vacunada. Aproximadament un 58% del professional sanitari estaria també vacunat amb les dues dosis. Ara, segons ha detallat la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, les persones amb gran dependència i persones amb risc alt o molt alt de més de 80 anys, se solapen. Així després de vacunar aquest grup, vindran les persones amb risc alt o molt alt d'entre 70 i 79 anys i més endavant els de 60 i 69 anys. Posteriorment, es començarà amb els de menys de 60 anys. 

Els retards en les vacunes, però, "tenen repercussions" perquè "no es pot programar de manera fidedigna", ha ressaltat Cabezas. "Estem esperant que les dosis (promeses) arribin la setmana de l'1 de març". Des de Salut constaten que aquests retards afecten tant per a les primeres dosis com a les segones, que en alguns centres ja tocarien. 

Les vacunes eviten unes 650 morts al mes

Segons ha constatat Argimon, la vacuna contra el coronavirus evita entre 600 i 650 morts a les residències. També ha volgut ressaltar que és un número esbiaixat perquè si no hi hagués vacunació aquest 2021 "no tindríem una taxa de mortalitat de 16.000 per 100.000 habitants –com l'any passat– si l'agressivitat del virus fos la mateixa" perquè, segons ha detallat, "ara sabem com gestionar la pandèmia a l'interior de la residència". 

Restriccions: donar aire?

Pel que fa a les restriccions, Argimon ha detallat que aquest dimecres hi haurà converses "però hem de donar aire". El secretari de Salut no ha volgut donar més detalls, però ha parlat de donar aire a qui no en té. Malgrat tot, ha subratllat que es tracta d'una opinió personal. 

 

 

 

Imatge principal: Un test per a la detecció del coronavirus / Efe