Fa escassos dies, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social va fer públic un recordatori perquè tots els nascuts a partir de l'any 1970 que no s'hagin vacunat del xarampió o no l'hagin patit en la seva vida, vagin al centre de salut més pròxim per ser vacunats contra aquesta malaltia.

Això s'uneix a l'avís que la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) va llançar a través del seu president Pere Godoy, a les pàgines del diari El País, on demanava que totes les persones d'entre 40 i 50 anys es vacunessin, ja que en aquesta franja d'edat són molts els que no van patir el xarampió i que no es van vacunar perquè no estava tan estès com avui dia.

Xeringa

Tots aquests recordatoris són conseqüència de l'anomenat Calendari de vacunació al llarg de tota la vida, que va aprovar al novembre el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). Tal com recorda el Ministeri, "després de l'èxit de l'adopció del calendari comú de vacunació infantil en els últims anys, s'ha constatat la necessitat d'estendre les recomanacions de vacunació a la resta de la població".

D'aquesta forma, es van actualitzar i van completar les recomanacions de vacunació en grups de risc i en població adulta, sumant-los a l'infantil per al control de les infeccions inmunoprevenibles en totes les etapes de la vida. Aquest calendari és competència de les comunitats autònomes i s'anirà implementant progressivament.

Vacuna

Segons recull el Ministeri, aquestes són les vacunes per a adults que s'inclouen en aquest calendari:

  • Diftèria-tètanus-Pertussis. S'ha de vacunar o completar vacunació en cas de no tenir administrades 5 dosis durant la infantesa i adolescència.
  • Xarampió-rubèola-Parotiditis. Vacunar amb dues dosis si es pertany a un grup de risc.
  • Hepatitis B. Tres dosi en persones no vacunades anteriorment.
  • Malaltia meningocócica C. Una dosi en les persones no vacunades després dels 10 anys d'edat.
  • Varicel·la. Dues dosis en persones que no hagin passat la malaltia ni hagin estat vacunades anteriorment.
  • Virus del papil·loma humà. Tres dosis en dones no vacunades anteriorment.
  • Malaltia neumocócica. Als 65 anys per fer front al pneumococ.

A aquestes s'uneix la vacuna de la grip, que es posa de forma anual en els adults. Recentment, a més, s'ha demostrat que aquesta vacuna redueix el risc de mort en els hipertensos, tal com demostra una investigació presentada en el Congrés de la Societat Europa de Cardiologia ESC la 2019, que s'està celebrant a París.