La Xina és un dels països que competeix aferrissadament per aconseguir obtenir una vacuna per al coronavirus i convertir-se en el primer país que la comercialitza. D'aquesta manera, segons un funcionari del Centre Xinès per al Control i Prevenció de Malalties, el país asiàtic podria disposar d'una vacuna per al públic general a partir de novembre. 

Segons assenyala l'agència Reuters, la Xina té, ara per ara, quatre vacunes Covid-19 en l'etapa final dels assajos clínics. Almenys, tres d'aquests ja s'haurien ofert a treballadors essencials sota un programa d'ús d'emergència que es va posar en marxa el mes de juliol. Els assajos clínics de la fase 3 avançaven sense problemes i les vacunes podrien estar llestes per al públic en general al novembre o al desembre, tal com detallava l'expert en bioseguretat del centre, Guizhen Wu, en una entrevista amb la televisió estatal aquest dilluns.

Wu, que ha dit que no ha experimentat símptomes anormals en els últims mesos després de rebre una vacuna experimental a l'abril, no ha especificat quina d'elles va subministrar-se. Una unitat del gegant farmacèutic estatal Xina National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech SVA.O, que cotitza als Estats Units, estan desenvolupant les tres vacunes sota el programa estatal d'ús d'emergència. A més, hi hauria una quarta vacuna Covid-19 que està desenvolupant Cansino Biologics 6185.HK que va ser aprovada per al seu ús per l'exèrcit xinès al juny.

Què determina l'èxit d'una vacuna?

La majoria dels experts coincideixen en el fet que una vacuna infectiva és pitjor que cap. Precisament per aquest fet, els científics remarquen la importància de superar totes les fases amb èxit. La fase tres d'una vacuna serveix per determinar-ne l'eficàcia i seguretat. Precisament per aquest motiu, la vacuna russa ha generat tants dubtes, perquè no ha estat testada en milers de persones com s'hauria de fer, segons coincideixen els experts. En un article de la BBC, els experts detallen que és "crucial que (la vacuna) superi la fase 3 abans de ser distribuïda". 

"D'aquesta manera s'obté més informació sobre la seguretat al mateix temps que s'aconsegueixen més dades sobre la capacitat real per protegir contra la malaltia", explica Ian Jones, professor de Virologia de la Universitat de Reading, al Regne Unit. Una vacuna "fins que no la proves amb un grup gran de persones no saps si generarà una resposta immune suficientment bona per protegir contra la malaltia". I a més, si no protegeix, "es corre el risc de donar falses esperances a la gent i que continuï la circulació del virus". 

Quina diferència hi ha entre la fase tres i la fase quatre?

Els assajos de fase tres són els estudis més importants abans de l'obtenció de llicència per a la vacuna, per això normalment es parla de tres fases a l'hora de testar una vacuna. De fet, els de la tercera fase són els que proven si una vacuna funciona o no. Assignen persones a l'atzar en dos grups, vacuna i placebo, i els fan un seguiment durant mesos per veure si les persones que han rebut la vacuna s'infecten menys que les que no. Aquesta fase és la més gran, i hi participen desenes de milers de persones. En aquest sentit, l'epidemiòleg Gideon Meyerowitz-Katz assenyalava fa unes setmanes en un article d'opinió a The Guardian que precisament això és el que permet buscar els efectes secundaris.

Els assajos de fase quatre, posteriors a l'obtenció de la llicència, verifiquen si la vacuna causa problemes o patologies estranyes. És possible que algun cas concret de raresa no s'arribi a detectar fins al "pacient" 1.000.000. És precisament per això que és tan important, detallen els experts, respectar totes les fases.