La vacuna de Pfizer i BioNTech, que de moment és la que s'està distribuint a Europa, és eficaç davant de les noves variants del coronavirus detectades al Regne Unit i Sud-àfrica. Així ho demostra una investigació preliminar i encara no revisada de la Universitat de Texas.

L'estudi s'ha dirigit a la mutació de la proteïna N501Y, fonamental per a l'entrada del virus a la cèl·lula i posterior proliferació. La investigació s'ha fet sobre mostres serològiques de persones ja vacunades, demostra que l'eficàcia del fàrmac es manté, tot i que adverteix que aquesta trobada es limita a les variants estudiades i no és determinants davant d'una nova mutació. 

Barrejar vacunes

Hans Kluge, director de l'OMS a Europa, va dir que encara que l'arribada de les vacunes oferia "noves eines" per combatre el virus, gairebé la meitat dels 53 països de la regió reportaven una taxa d'incidència en set dies de més de 150 nous casos per cada 100.000 habitants, mentre que una quarta part havia registrat un augment de més del 10% de casos en els últims 7 dies.

vacuna covid catalunya - Efe

Una persona rep una vacuna / Efe

Kluge ha exposat que els països que han començat a posar ja la vacuna de Pfizer i BioNTech podrien ser flexibles pel que fa al temps entre la primera dosi i la segona. D'aquesta manera, ha detallat que cal aconseguir un equilibri entre aprofitar al màxim els subministraments limitats i protegir la quantitat més gran de persones possible. A Catalunya, Salut ja va dir que no tenia intenció d'ampliar el temps entre la primera dosi i la segona dosi

En aquest sentit, el Regne Unit sí que ha optat per deixar passar més temps entre la primera dosi i la segona per intentar contrarestar els subministraments, que no són els esperats. Segons assenyala el diari britànic The Guardian, també estarien considerant dosis de menor volum en algunes injeccions. 

Les propostes per ampliar el temps entre la primera i la segona dosi han generat un debat entre científics. A més, tant Pfizer com BioNTech van advertir que no hi havia evidències sobre si la vacuna continuaria funcionant o no amb aquests canvis.

Europa es troba en un punt d'inflexió

Europa es troba en un punt d'inflexió pel coronavirus. Així ho han expressat des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), advertint que el virus s'està propagant molt ràpidament i que la nova variant ha creat una "situació alarmant". D'aquesta manera, encara que no s'hagi revisat l'estudi, brinda un punt d'optimisme. 

 

 

Imatge principal: una persona rep una vacuna / Efe