La vacuna de Pfizer i BioNTech redueix les infeccions simptomàtiques de coronavirus en més del 90%, segons van comunicar diumenge investigadors israelians. Les troballes, tot i ser preliminars, suggereixen que la vacuna continua sent extraordinàriament efectiva en una campanya de vacunació massiva, fora de les condicions acuradament controlades d'un assaig clínic

Així, l'Institut de Recerca Clalit, que forma part del sistema de salut israelià, va analitzar dades sobre 1,2 milions de persones, aproximadament la meitat de les que havien rebut la vacuna de Pfizer. Els investigadors han comparat els pacients que van rebre la vacuna amb individus similars que no ho havien fet. 

Segons un comunicat de premsa que recull la CNN, la taxa de Covid simptomàtica, és a dir, persones infectades amb coronavirus i que patien malalties, va disminuir en un 94% entre les persones que van rebre les dues dosis de la vacuna. La taxa de malalties greus va disminuir un 92%.

L'estudi, però, encara no ha estat revisat. Malgrat tot, sembla que les troballes són consistents i semblants a les dades del mateix assaig de vacunes Pfizer que va trobar que la vacuna oferia una protecció del 95% davant del virus. 

Com es va fer l'assaig de Pfizer

Els investigadors van assignar per a l'assaig de Pfizer pacients per rebre la vacuna o un placebo. Després van mirar quantes persones es posaven malaltes de cada grup i van observar que la vacuna reduïa dràsticament la malaltia. 

L'estudi va ser un assaig controlat però aleatori. En canvi, l'estudi elaborat per l'Institut de recerca va ser observacional, és a dir, no van triar qui rebia la vacuna i qui no, recull la mateixa cadena nord-americana. Això posa sobre la taula algunes qüestions, com per exemple que les persones que opten per vacunar-se, també poden tenir més probabilitats de prendre altres mesures per protegir-se.

De moment, les noves variants han quedat fora de l'estudi. 

 

Imatge principal: una infermera prepara una dosi de la vacuna de Pfizer i BioNTech per a ser administrada / Efe