Les primeres dades de l'estudi de Pfizer a Israel aporten un bri d'esperança. Les dades que els investigadors han pogut recopilar a Israel suggereixen que la vacuna de Pfizer i BioNTech està reduint la càrrega viral, un senyal clau que la vacuna podria disminuir la propagació del coronavirus

Hi ha proves que les vacunes contra el coronavirus són capaces de reduir les malalties greus i la mort per coronavirus. La pregunta que es fan molts científics és si les vacunes poden controlar també la transmissió del virus. Per tal de prevenir la infecció, és clau per reduir el risc que apareguin més variants i aconseguir la immunitat del ramat. Les persones amb una càrrega viral alta solen ser més infeccioses i tenen més probabilitats de patir malalties greus. 

Com s'ha fet l'estudi?

Per avaluar l'impacte de la vacuna en relació amb la transmissió, els investigadors van comparar les dades de persones majors de 60 anys i de 40 a 60 anys, avaluant dades de fins a 16.297 persones que havien donat positiu entre l'1 de desembre i el 30 de gener, segons recull el diari The Guardian

El programa de vacunació a Israel va començar el 20 de desembre, i quan es va fer aquest estudi, és probable que el 75% del primer grup de gent gran ja hagués rebut la primera dosi i un 25% del grup de gent més jove. Malgrat tot, durant l'estudi no se sabia si ja havien rebut la primera dosi o no. La hipòtesi era que si la vacuna reduïa la càrrega viral, les proves començarien a aparèixer a finals de gener, però no abans, perquè és el temps que necessita el nostre cos per estimular el sistema immunitari després de rebre la vacuna. 

D'aquesta manera, en les darreres dues setmanes de gener, els investigadors van observar una caiguda estadísticament molt significativa en relació amb la càrrega viral per a les persones majors de 60 anys, en comparació amb el grup de 40 a 60 anys, explicava el mateix autor de l'estudi, Yaniv Erlich, responsable principal de MyHeritage, l'empresa que dirigeix un gran laboratori de proves sobre el coronavirus al país.

Els investigadors, segons constata el diari britànic, van fer servir les dades demogràfiques disponibles i taxes de vacunació per estimar l'efecte de la primera dosi sobre la reducció de la càrrega viral, calculant que la vacuna podria reduir entre 1,6 i 20 vegades la càrrega viral en individus que van donar positiu al virus. 

Tot i l'esperança, el document encara no ha estat revisat ni publicat en cap revista mèdica, de moment és només un estudi inicial. Tot i que es va constatar que la càrrega viral era menor, no està clar si la reducció era suficient per aturar la transmissió. 

La vacuna d'Oxford i AstraZeneca

La setmana passada, segons recull també el rotatiu, Oxford i AstraZeneca van donar a conèixer un petit estudi que donava a entendre que una dosi de la seva vacuna podria reduir la transmissió del virus fins a 67%.

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara i injecta una dosi de la vacuna de Pfizer / Efe