Fa uns dies, la farmacèutica AstraZeneca, que està desenvolupant una vacuna COVID-19 juntament amb la Universitat d'Oxford, va anunciar que aturava els assajos que estaven duent a terme per testar-la en la fase 3, després que un participant en el Regne Unit manifestés una reacció adversa després de la seva administració. La notícia va ser sens dubte una gerra d'aigua freda per a milions de persones a tot el món que esperen l'arribada d'aquesta nova vacuna, igual com la d'altres laboratoris que estan treballant en ella.

Segons va informar AstraZeneca, la paralització de l'assaig de les vacunes és una cosa relativament habitual, que passa durant un assaig clínic cada vegada que un participant desenvolupa una malaltia potencialment inexplicable. En aquest cas, pel que sembla la pacient hauria desenvolupat uns símptomes neurològics consistents amb mielitis transversa, una patologia inflamatòria que afecta la medul·la espinal i pot ser provocada per infeccions virals.

AstraZeneca

Es tracta de la segona vegada que AstraZeneca ha aturat el seu assaig al Regne Unit a causa de símptomes neurològics. I encara que podria semblar una mala notícia, no tots els experts ho consideren així. El Dr. Jon Andrus, de l'Escola de Salut Pública de l'Institut Milken de la Universitat George Washington, ha assegurat que el fet que AstraZeneca hagi aturat el seu assaig mostra que el procés està funcionant.

En els assajos de fase 1 i 2 de la vacuna candidata COVID-19 d'AstraZeneca, els participants van experimentar només efectes secundaris lleus o moderats, com a febre, calfreds, dolors musculars i mal de cap. Tots aquests es van resoldre ràpidament i cap no va posar en perill la vida, per la qual cosa la vacuna candidata va passar a l'assaig de fase 3. Tanmateix, els assajos de fase 3 inscriuen milers de persones. Això és necessari per detectar efectes secundaris més rars. Però també augmenta la possibilitat que un participant tingui una malaltia no relacionada mentre està inscrit en l'estudi.

Per tant, no existeix motiu per a l'alarma. El que passa és que, normalment no hi ha un seguiment tan exhaustiu d'una vacuna tal com està passant ara. La COVID-19 s'ha convertit en una prioritat per a tota la comunitat científica pels estralls que està causant en centenars de milers de persones a tot el món.

Vacuna coronavirus

La fase 3 de la vacuna continuarà i es continuarà comprovant tot com fins ara. Encara que pugui tardar una mica més a arribar la vacunació massiva, el succeït posa de manifest l'estudi tan exhaustiu que s'està realitzant per trobar un fàrmac d'aquestes característiques.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat