La vacuna catalana contra el coronavirus que desenvolupa la companyia Hipra es podria adaptar a una nova variant com ara l'Omicron que ha sorgit al sud de l'Àfrica en només quatre mesos si fos necessari, segons ha confirmat el president de l'empresa, David Nogareda. Es tracta d'un missatge davant la incertesa que ha generat el coneixement d'aquesta mutació, que ha afectat notablement les borses. De totes maneres, ha advertit que caldrà veure l'abast que té aquesta nova variant, "si arribarà a Europa i amb quina força", perquè soques n'hi ha "de molts tipus" sense que se sàpiga de moment si aquesta acabarà com a predominant ni el seu nivell d'afectació.

Respecte a aquesta possibilitat d'adaptar la futura vacuna catalana, de la qual ha recordat que es preveu que surti al mercat al final del primer trimestre de 2022, ha reiterat que la metodologia que fa servir permet incorporar una mutació com la del sud de l'Àfrica en només quatre mesos. Nogareda ha afegit també que aquesta velocitat per protegir la població davant d'una nova variant respon a una llarga experiència d'Hipra en coronavirus després d'anys de treballar amb ells en l'àmbit de la salut animal.

600 milions de dosis 

La col·laboració amb altres centres i un equip de més de 350 persones completen l'equipament d'Hipra en aquesta carrera, que comportarà l'inici de la fase tres d'assajos al gener i la sortida al mercat en el primer trimestre de 2022 si l'Agència Europea de Medicaments ho autoritza. Aquesta companyia, amb seu a Amer, produirà el proper any 600 milions de dosis i podria doblar la capacitat el 2023, segons ha assegurat el seu president en les darreres hores. 

Nogareda ha fet aquestes declaracions a les Jornades d'Economia de s'Agaró, concretament en una taula rodona titulada "Projectes per a un nou model econòmic". En ella, també hi ha intervingut el conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, que ha augurat que "la tecnologia, posada al servei de la indústria, crearà més llocs de treball dels que destruirà". Per la seva banda, el conseller delegat d'Aigües de Barcelona, Felipe Campos, ha dit que, davant l'emergència hídrica, la seva companyia aposta per "nous models" com l'"aigua regenerada".

 

Segona fase dels assajos 

El passat dilluns, 15 de novembre, l'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) va autoritzar l'inici de la segona fase dels assajos clínics amb humans després de superar de manera satisfactòria les proves inicials. Segons va destacar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es destinaran 15 milions d'euros, aprovats ja a Consell de Ministres, a aquest procés i es buscaran 1.000 voluntaris en 10 centres sanitaris de tota Espanya. "És un motiu més per sentir orgull de país", ha celebrat el cap de l'Executiu, qualificant l'autorització de l'AEMPS com a "una fantàstica notícia per a la ciència".

A la imatge principal, laboratori d’Hipra / ACN