La soca de covid B.1.1.529, coneguda com a Nu i originària de Sud-àfrica, ha entrat a la UE. Concretament, se n'ha localitzat un cas a Bèlgica, en una dona que venia d'un viatge a Egipte i havia fet escala a Turquia.

El diagnòstic ha estat confirmat per l'hospital universitari UZ Leuven, a Lovaina, després d'examinar la noia, que no estava vacunada i que va començar a desenvolupar símptomes 11 dies després d'haver fet el viatge a Egipte, segons informa la televisió belga RTBF.

RTBF

Primer contagi de la nova variant sud-africana Nu a Bèlgica, titula la RTBF

Aquest és el primer cas confirmat a Europa d'aquesta variant que es relaciona amb els països del sud d'Àfrica, tot i que la pacient, que presenta una alta càrrega vírica, no sembla que tingui cap vincle recent amb aquesta regió, d'acord amb la informació que es té fins ara. La pacient, pel que sembla, no ha tingut contactes d'alt risc fora de casa i cap membre de la seva família ha desenvolupat símptomes de moment, segons el Laboratori Nacional de Referència belga, que està fent una investigació exhaustiva.

El diagnòstic ha coincidit amb la proposta de la Comissió Europea de tancar la frontera comuna als vols amb origen o destinació a la regió del sud d'Àfrica, una mesura que els 27 encara han d'examinar aquest divendres a la tarda. Abans que transcendís el cas de la jove contagiada a Bèlgica, precisament el ministre de Salut belga, Frank Vandenbroucke, ha indicat en una roda de premsa que s'adhereix totalment a la proposta de restringir els vols a Sud-àfrica per "prudència", malgrat que "encara no se sap gaire" de la variant.

Què és la soca Nu?

 

La irrupció d'una nova variant de la Covid-19 detectada a Sud-àfrica ha arribat amb tanta força que ni la mateixa OMS ha tingut temps de batejar-la inicialment amb un nom grec com s'han presentat les anteriors, la més recent la coneguda com a Delta. El mateix govern d'aquest país va confirmar ahir l'existència d'aquest virus mutat definit com a B.1.1.529, que ja ha presentat algunes fugues més enllà de les seves fronteres.

Així doncs, també s'ha detectat a Botswana i en un viatger de Hong Kong procedent de l'Àfrica, en total ja hi ha una vuitantena de casos. El ministre de Salut sud-africà, Joe Phaahla, va donar l'avís en roda de premsa: "Al principi semblava un brot però les indicacions dels nostres científics de la Xarxa de Vigilància Genòmica ens alerten que constitueix una nova variant".

La notícia ha encès l'alarma al Regne Unit, que ha mostrat una forta preocupació perquè és altament transmissible i volen evitar el caos que ja va generar entre els anglesos l'impacte de la variant anterior procedent de l'Índia. A l'esquena del que l'OMS digui, ja s'han pres mesures restrictives.

Les principals borses europees han obert la sessió d'aquest divendres amb importants davallades, pròximes al 4%, arran de la detecció de la nova variant de la covid a Sud-àfrica que té més capacitat per matar. Aquest és el cas de l'Ibex-35, que ha obert amb una caiguda del 3,6%, per sota dels 8.500 punts, situació inèdita des del juliol passat. De fet tots els valors han obert en negatiu, destacant les empreses turístiques i d'aviació com el grup IAG (-9,82%), Meliá Hotels (-9%) i Aena (-8,98%).

En la resta d'Europa els principals mercats també han obert amb considerables descensos davant la por a aquesta variant, els primers casos de la qual s'han notificat a Sud-àfrica, Botswana i Hong Kong. Com a conseqüència, molts països ha decidit vetar des d'avui els vols procedents de sis països africans, entre ells Sud-àfrica, davant la propagació d'aquesta variant, com ha estat el cas d'Espanya. La troballa de la nova variant es coneix en un moment en el qual els contagis per coronavirus augmenten amb força a tot el món.