La por s'ha estès arreu. Els països de la Unió Europea es disposen a prohibir els vols amb sortida o destinació a Sud-àfrica i altres sis països africans per la por que la nova variant Nu del coronavirus (B.1.1.529) es propagui per aquestes rutes, segons ha pogut saber Europa Press. Concretament, les restriccions afectaran "durant catorze dies" Sud-àfrica, Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue.

Els representants dels 27 s'han reunit a primera hora d'aquesta tarda de divendres per estudiar la proposta de la Comissió Europea per activar el "fre d'emergència" que permet tancar la frontera exterior amb determinats països on es localitzen variants d'interès o preocupants. Així, Brussel·les ha pres la iniciativa en resposta a la petició de diferents estats membres de fer la passa en aquesta direcció i la qüestió ha rebut el suport de la resta de socis en una reunió celebrada en la capital comunitària. 

Fre d'emergència

Els 27 compten amb unes directrius comunes que preveuen l'activació d'un "fre d'emergència" per coordinar el tancament de la frontera exterior a països on es detecten noves variants que puguin suposar un risc pel control de la pandèmia de coronavirus en la UE. L'instrument es basa en una recomanació de la Comissió Europea per definir una "coordinació pràctica", però no suposa una "obligació legal" pels estats membres, que són qui conserven les competències exclusives en aquesta matèria i decideixen de manera individual com actuar amb el trànsit en les seves fronteres.

És en aquest marc on el govern espanyol ha anunciat aquesta tarda que restringirà l'arribada de vols procedents de Sud-àfrica i Botswana per l'aparició de la nova variant de la covid-19. Paral·lelament, se sol·licitarà una prova de detecció del virus i el certificat de vacunació als passatgers procedents de zones de risc.

L'EMA i les vacunes

Els països de la Unió Europea s'han posat les piles aquesta tarda després d'haver-se conegut que la variant Nu ja ha arribat al continent. Concretament, s'ha localitzat un cas a Bèlgica, en una dona que venia d'un viatge a Egipte i havia fet escala a Turquia. El diagnòstic ha estat confirmat per l'hospital universitari UZ Leuven, a Lovaina, després d'examinar la noia, que no estava vacunada i que va començar a desenvolupar símptomes onze dies després d'haver fet el viatge a Egipte.

De fet, aquest divendres ha estat el dia en el qual han saltat les alarmes per la nova variant de la covid-19 detectada a Sud-àfrica. Més enllà de les mutacions que presenta, la preocupació també rau en si serà necessari adaptar o no les vacunes. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha considerat "prematur" preveure si caldrà adaptar-les "amb una composició diferent" per fer front a la variant emergent. "Les dades conegudes fins ara són insuficients per determinar en quina mesura pot evadir la immunitat rebuda amb les vacunes", ha reconegut una font de l'EMA a Efe.

 

Imatge principal: Avions d'Ibèria aparcats a l'aeroport de Madrid / Europa Press