Pas endavant de la vacuna catalana dels laboratoris Hipra, que passarà a un nou estadi d'assaigs clínics a una quantitat més gran de població. Ho ha anunciat aquest dimecres la ministra de ciència i innovació, Diana Morant que ha clausurat la 32a Trobada Empresarial al Pirineu, on ha assegurat que l'empresa rebrà una ajuda de 15 milions d'euros, que permetrà avançar en els assaigs clínics. 

El Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI), que depèn del ministeri de Ciència i Innovació, és qui ha aprovat l'ajuda que rebrà la farmacèutica catalana Hipra per passar a un nou estadi de l'assaig clínic, probablement la setmana que ve. 

A més població 

Aquest nou assaig es trobarà doncs en la fase 2/3, moment en què aquest s'estén entre un nombre més ampli de població, ha afirmat la ministra en declaracions als mitjans abans de clausurar la Trobada Empresarial al Pirineu, que s'ha celebrat a La Seu d'Urgell. 

El projecte de la companyia catalana, segons el ministeri, és de 17 milions i l'ajuda de 15 milions serà parcialment reversible, segons fonts del Ministeri. Morant ha explicat que Hipra és una empresa líder en el sector veterinari i ha precisat que "gràcies a la col·laboració publicoprivada ha fet la transformació cap a la vacuna humana".

Avaluant primers resultats 

"En aquesta batalla per a aconseguir la vacuna espanyola, l'agència espanyola de regulació del medicament va aprovar a l'agost el primer assaig clínic", ha precisat la ministra. En aquests moments els resultats de la fase 1 estan sent avaluats per l'agència abans de poder passar a la fase 2/3, per la qual va presentar la sol·licitud d'ajuda al CDTI.

Acceleració de tràmits 

De moment, però, s'ha accelerat el tràmit davant l'Agència Europea del Medicament (EMA), ja que no és necessari disposar de l'assaig finalitzat per a poder incloure les dades a l'expedient de registres. Així es podria obtenir una eventual autorització per a la comercialització temporal de la  vacuna fins i tot abans de concloure la fase 3, amb el potencial de convertir-se així en la primera vacuna espanyola que podria arribar al mercat.

Morant també ha dit que l'executiu espanyol té un pla per recuperar "els anys perduts en ciència i innovació" i ha parlat de la tasca del CDTI,  que és l'òrgan de l'Administració General de l'Estat que dona suport a la innovació basada en coneixement, assessorant i oferint ajudes públiques a la innovació mitjançant subvencions o ajudes parcialment reemborsables.

Imatge principal: Vacuna Hipra / ACN