El càncer colorectal és el segon més comú a Europa, amb aproximadament 500.000 casos nous cada any (5.000 d'ells a Catalunya) i amb taxes d'incidència més altes en homes que en dones. Des de fa anys, des de la comunitat científica s'ha fet un esforç per fer front a aquesta malaltia, ja que entre la població jove cada vegada hi ha més casos.

La revista Journal for Inmunotherapy of Cancer fa poc ha publicat un estudi molt prometedor, que inclou un resum d'un assaig clínic en fase 1 realitzat amb una nova vacuna contra aquest tipus de càncer.

L'objectiu era comprovar si la vacuna era segura i si activava les cèl·lules immunitàries. I els resultats no han pogut ser millors, fet que apropa cada vegada més la seva arribada al gran públic. La investigació ha estat duta a terme per un equip d'experts de la Philadelphia University i la Thomas Jefferson University als Estats Units, on s'està desenvolupant aquesta vacuna.

L'objectiu era comprovar si la vacuna era segura i si activava les cèl·lules immunitàries

Es va administrar a un grup de pacients que es trobaven en les fases 1 o 2 de desenvolupament de la malaltia i durant 180 dies se'ls va fer un seguiment per comprovar els resultats. Les mostres de sang van demostrar l'activació de les cèl·lules T assassines, unes cèl·lules que es produeixen a la medul·la òssia i que tenen una funció fonamental en el sistema immunitari. En el cas de les cèl·lules infectades amb el càncer de còlon, són les encarregades de trobar-les i destruir-les. Un altre dels objectius de l'assaig era comprovar si es produïen efectes secundaris en les persones a qui se'ls va subministrar la vacuna. Si bé els participants van tenir algunes molèsties, ningú no va patir conseqüències greus.

La vacuna mobilitza el sistema immunològic contra una molècula específica que els científics anomenen GUCY2C. En altres investigacions que s'han dut a terme fins ara, s'ha demostrat que aquesta molècula és un marcador dels tumors colorectals que ajuda aquestes cèl·lules canceroses a distingir-se de les cèl·lules sanes. Els investigadors van combinar aquesta molècula amb una altra que augmenta una reacció immunològica amb l'objectiu que ataqui les cèl·lules canceroses i les destrueixi.

S'ha demostrat que aquesta molècula és un marcador dels tumors colorectals que ajuda aquestes cèl·lules canceroses a distingir-se de les cèl·lules sanes

Segons els científics, en aquests moments estan preparant un estudi de fase II que començarà a reunir pacients aquesta tardor. Amb els resultats obtinguts del primer assaig han realitzat algunes modificacions a la vacuna per fer-la encara més efectiva. I no només això. La investigació ha demostrat que un altre tipus de càncers a més del colorectal també tenen com a marcador la molècula GUCY2C, entre els quals es troben el gàstric, l'esofàgic i el pancreàtic, cosa que obre la possibilitat de desenvolupar un altre tipus de vacunes per a aquesta malaltia.