Els aeroports i altres punts d'entrada als països no haurien de demanar als viatgers que acreditin estar vacunats contra la Covid, ha assenyalat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) aquest dimecres.

En el seu informe epidemiològic setmanal sobre la pandèmia, l'OMS ha insistit que les vacunes anti-Covid no poden ser un requisit per a viatjar atès que encara es desconeixen els seus efectes en la reducció dels contagis, la durada de la immunitat que proporcionen o si protegeixen contra formes lleus de Covid-19.

Des de l'agència de l'ONU, han argumentat que l'ús de "certificats d'immunitat" per a viatgers internacionals (tant si s'han vacunat com si presenten anticossos després de superar la malaltia) no és recomanable "ni està actualment secundat per evidències científiques".

Per tant, de moment l'OMS es mostra poc inclinada a donar suport a les propostes de passaports de vacunes o certificats d'immunitat, perquè no hi ha dades sobre com les vacunes afecten la transmissió del virus. A més, l'aparició de noves variants dificulta la tasca, sobretot ara que s'ha sabut que la vacuna d'AstraZenca podria ser menys efectiva davant la variant sud-africana.

Els passaports d'immunitat

En les últimes setmanes, diversos països han anunciat la implementació dels passaports d'immunitat, per tal de reactivar l'economia com més aviat millor i alleujar els sectors que pateixen més els efectes de la pandèmia, com ara el turisme i l'hostaleria. Per la seva part, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, ha defensat la implementació de la mesura a l'estat espanyol. 

La setmana passada, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar que els europeus podran gaudir dels avantatges del passaport de vacunació aquest estiu, per tal de reactivar la lliure circulació dins la Unió Europea (UE). La Comissió Europea (CE) té ara tres mesos per definir les condicions tècniques d'aquest sistema per tal d'unificar tots els passaports dins la UE perquè siguin operatius "en els pròxims mesos". A més, la cancellera no va descartar arribar a acord amb tercers països per tal de permetre més viatges internacionals.


Foto principal: un passatger a l'aeroport de Madrid-Barajas / Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat