La vaselina és un ungüent amb base d'oli que se sol fer servir per hidratar i suavitzar la pell seca. Encara que a la vaselina també se li dona un ús com a lubricant sexual, ja que té algunes propietats que en principi la podrien fer adequada per a aquest efecte. No és tòxica, té una textura suau i llisa i no s'enganxa ni s'asseca.

Tanmateix, que la vaselina estigui universalment reconeguda com una ajuda per a la pràctica de les relacions sexuals, no vol dir que sigui recomanable fer-ho. De fet, és millor no utilitzar-la i recórrer a altres lubricants que no provoquen els inconvenients que sí que pot causar l'ús de la vaselina.

Els qui van crear la vaselina no van pensar mai que amb el pas del temps la seva creació es convertiria en un sinònim de lubricant per al sexe. Tant és així, que l'advertiment de salut i seguretat del mateix producte parla que és adequada per a "ús extern només".

Parella (1)

Per què no és adequada

No és una cosa que sigui de coneixement comú, però la vaselina pot fer malbé els preservatius. De fet, aquells que utilitzin protecció de làtex no haurien de fer servir vaselina com a lubricant, ja que aquesta substància debilita les propietats del làtex. D'aquesta manera s'incrementen les probabilitats que un preservatiu es trenqui durant la relació sexual, un fet que pot provocar dues conseqüències tan poc desitjables com la d'incrementar el risc de contreure una infecció o que hi hagi un embaràs no desitjat.

En un estudi de l'any 2013 en què van participar 141 dones nord-americanes, es va detectar que aquelles que van fer servir vaselina com a lubricant sexual van tenir un risc més alt de desenvolupar vaginosi bacteriana respecte a les que van fer servir altres productes i mètodes diferents.

El lubricant s'utilitza en les relacions sexuals principalment perquè permet incrementar el plaer gràcies al fet que fa disminuir la fricció durant la pràctica sexual. Aquesta fricció no només és incòmoda o dolorosa sinó que pot provocar esquinçaments vaginals o anals que fan  incrementar el risc d'infeccions de transmissió sexual.

Llit

Alternatives a la vaselina

Existeixen alternatives a la vaselina i són productes els fabricants dels quals dissenyen específicament com a lubricants.

L'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA, en les sigles en anglès) recomana que les persones facin servir lubricants a base d'aigua quan es facin servir preservatius de làtex no lubrificats per prevenir la ruptura o irritació del protector.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana l'ús de lubricants a base d'aigua amb un pH d'aproximadament 4,5 per al coit vaginal i un pH d'entre 5,5 i 7 per al sexe anal.

El gel d'àloe vera és un altre lubricant natural adequat. De fet, alguns lubricants comercials fan servir gel d'àloe vera com a ingredient principal. En teoria, el contingut d'aigua als productes d'àloe vera 100% els fa relativament segurs d'utilitzar amb preservatius de làtex. Tanmateix, no existeix encara prou investigació científica per defensar aquesta afirmació al cent per cent.