L'Agència de Salut dels Estats Units, FDA, trenca amb un 'tòpic' instaurat fins ara: sí es poden utilitzar mascaretes caducades. Això sí, no recomanen en el cas de mascaretes quirúrgiques utilitzades que tan sols serveixen per a una vegada. Explícitament diuen: "Aquesta política s'aplica als FFR que no tenen vàlvules d'exhalació, que no incorporen un disseny d'ànec i que no contenen agents antimicrobians". 

Com s'aconsegueix allargar la vida d'una mascareta?

Des de la FDA, consideren que la tensió en el subministrament ha provocat pensar en alternatives segures per a la seva reutilització, com ara la calor seca: "Tot i que [el personal sanitari] hauria de continuar utilitzant un respirador nou adequat, autoritzat per la FDA o autoritzat quan estigui disponible segons els protocols existents de l'organització sanitària, en el cas que hi hagi escassetat de subministrament, reutilització de productes descontaminats o reduïts a la càrrega biològica els respiradors són una opció potencial", s'explicita a la Guia de la FDA publicada aquesta setmana.

Posa l'exemple concret amb un model: "En determinades circumstàncies, els respiradors d'un sol ús [filtradors per a la cara facial], que inclouen N95, es poden reutilitzar un nombre limitat de vegades si s'han descontaminat adequadament o han sofert una reducció suficient de la càrrega de la càrrega".

Què és la calor seca?

Per entendre quan una mascareta haurà passat per aquest procés de calor seca cal saber definir-la. Així doncs, s'obté tenint en compte:

  • Temperatures constants de 70 graus durant 60 minuts com a mínim per reduir la càrrega suficient o de 75 graus durant 30 minuts
  • Una avaluació detallada de les temperatures de la cambra garanteix una distribució uniforme de la calor
  • Hi ha una "transferència de calor altament controlada", com en un forn de laboratori o un forn de convecció industrial.
  • El sistema no és un electrodomèstic com un forn o una olla a pressió a causa de la imprecisió en el control de temperatura i la possibilitat de contaminació creuada.

Tot i això, l’agència va aconsellar llançar màscares en determinades situacions, com durant els procediments de generació d’aerosols, màscares difícils de respirar i màscares contaminades amb sang o altres fluids corporals de pacients, entre altres circumstàncies.