Els suplements nutricionals amb diferents vitamines i minerals són dels més consumits a tot el món i més encara des de l'arribada de la pandèmia. La idea més estesa és que poden ajudar a complementar les carències nutricionals i, per tant, millorar la salut, així com reduir el risc de tenir determinades malalties. Però... és realment així? existeix evidència científica sobre això?

Aquests productes, que es poden adquirir en diferents formats com pastilles, càpsules, xiclets masticables, pols i líquids solen contenir una quantitat determinada de vitamines i minerals essencials per al correcte funcionament de l'organisme i es prenen una o dues vegades al dia. Alguns d'aquests nutrients es deriven d'aliments reals i d'altres són fabricats sintèticament.

El cert és que des de l'àmbit científic, s'ha vingut estudiant les conseqüències de la seva ingesta i els resultats són molt diferents. Per exemple, en el cas de la prevenció de malalties cardíaques, la investigació no ofereix un suport concloent sobre això.

Dolor al pitPel que sembla, amb prou feines s'ha pogut assegurar que els productes multivitamínics tinguin incidència en la millora de la salut cardíaca

Aquest estudi de Physicians Health Study II va analitzar els efectes de l'ús diari de multivitamínics en més de 14.000 metges homes de mitjana edat durant més d'una dècada i no va poder demostrar que es produís una reducció en els atacs cardíacs, accidents cerebrovasculars o mortalitat. També és veritat que una investigació més recent va revelar que entre les dones, però no entre els homes, prendre un multivitamínic durant més de tres anys es va relacionar amb un menor risc de morir per una malaltia cardíaca.

Quant a les funcions cerebrals, són diversos els estudis que han examinat poblacions específiques i han demostrat que els multivitamínics poden millorar la memòria en les persones grans, com aquesta investigació duta a terme a Austràlia.

També s'ha analitzat si poden afectar l'estat d'ànim. Les investigacions no només han revelat vincles entre el mal humor i les deficiències de nutrients, sinó també entre els suplements nutricionals i la reducció dels símptomes d'ansietat i depressió, com demostra aquesta investigació realitzada a l'Índia. Encara que altres estudis han acabat que aquests canvis en l'estat d'ànim no són concloents.

En el cas de la degeneració macular relacionada amb l'edat, una de les principals causes de ceguesa a tot el món, un estudi va trobar que prendre vitamines i minerals antioxidants pot retardar la seva progressió i ajudar a prevenir-la. A més, altres investigacions han demostrat que els multivitamínics poden reduir el risc de desenvolupar cataractes, una altra malaltia ocular generalitzada.

Revisión oftalmólogoAlguns estudis científics han validat les propietats dels multivitamínics per protegir la vista

El més recomanable en qualsevol cas és consultar sempre amb un especialista, perquè si es prenen multivitamínics i s'ingereixen molts aliments rics en nutrients, se supera la ingesta diària recomanada dels mateixos. Per exemple, les dosis altes de certs minerals, com el ferro, poden provocar malestar estomacal, restrenyiment, vòmits i desmais. I tampoc no convé passar-se en el cas de les vitamines A o D.