Els efectes del canvi climàtic tenen un impacte directe en la salut, per exemple, l'any 2022 van morir per culpa de les altes temperatures 70.000 persones a tota Europa. Segons un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), mostra com l'ús de l'aire condicionat ha reduït en un terç la mortalitat per altes temperatures a Espanya. Per altra banda, l'ús de la calefacció redueix a la meitat les morts per fred extrem. 

Espanya ha experimentat un augment de les temperatures en les darreres dècades, amb un increment anual de 0,36 graus per dècada, i la tendència a l'escalfament encara és més pronunciada a l'estiu, amb 0,4 graus per dècada, ha informat en un comunicat el centre impulsat per la Fundació La Caixa. L'estudi, publicat per Environment International, assenyala que aquest augment de la temperatura "sorprenentment" ha coincidit amb una reducció progressiva de la mortalitat associada a la calor i la mortalitat relacionada amb el fred també ha disminuït.

Els investigadors van trobar que l'augment de la prevalença de l'aire condicionat a Espanya s'associa a una reducció de la mortalitat per calor, mentre que l'augment de la prevalença de la calefacció s'associa a una disminució de la mortalitat pel fred. El futur es presenta cada cop més calent conforme les polítiques per pal·liar l'escalfament fracassen i les dades de l'estudi davant la previsió de la mortalitat per calor agafen especial rellevància. Concretament, l'aire condicionat va reduir en un 28,6% les morts per calor i en un 31,5% les morts per calor extrema entre finals de la dècada dels 80 i principis de la dècada del 2010. 

2023, l'any més calorós mai registrat

Totes les sospites es confirmen. Després d'encadenar rècords de calor un rere altre, previsiblement, s'ha confirmat l'inevitable: 2023 ja és l'any més càlid mesurat a la Terra des del 1850. L'agència meteorològica de l'ONU ha publicat un informe provisional sobre l'estat del clima que reitera tots els indicis negatius que s'han advertit al llarg d'un any "amb fenòmens extrems que han deixat un rastre de devastació i desesperació".

 Fins a l'octubre, la temperatura mitjana de la Terra se situava 1,4 graus per sobre del període preindustrial (1850-1900), ja prop dels 1,5 graus que es van establir com a límit a l'Acord de París. Aquests 1,4 graus estan molt per sobre dels excessos de temperatura registrats en els dos anys més calorosos fins ara, 2016 (quan es va passar d'1,29 graus) i 2020 (1,27 graus). No només s'ha batut el rècord d'any més calorós mai registrat, també s'han esmicolat altres rècords de molts negatius. Per exemple, en l'informe provisional presentat per l'ONU els indicis apunten que el 2023 també superarà els rècords històrics de concentració de gasos d'efecte hivernacle mesurats el 2022, que ja era un 150% superior a l'era preindustrial en el cas del diòxid de carboni (CO₂).

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!