"La situació és extremadament preocupant". Així de clar ha parlat aquest dimecres el biofísic del Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC), Enric Álvarez,  després de conèixer les noves dades que ratifiquen la tendència a l'alça del coronavirus a Catalunya. L'expert ha alertat que els pròxims dies seran "molt dolents" i que entrarà la tercera onada si es sosté una velocitat de propagació (Rt) en 1,4.

En una entrevista a RAC1, Álvarez ha demanar al Govern prendre ja mesures restrictives "fortes i ràpides" per evitar arribar en dues setmanes a una situació com la d'Alemanya, que ha decidit un confinament rigorós fins al 10 de gener. "Una Rt 1,4 vol dir que les dades que vindran els propers dies seran molt dolentes. Vol dir que està pujant un 40 o 50% per setmana. Cada 5 o 7 dies els casos augmenten un 40%. És moltíssim. Si se sosté tindrem tercera onada. La probabilitat que decaigui és baixa", ha pronosticat el biofísic.

"Els propers dies veurem un empitjorament seriós de la situació pel que fa als casos, la incidència, el risc de rebrot", ha avançat Álvarez, que maneja totes les dades dels indicadors epidèmics diaris.
Segons Álvarez, "els països que ara han pres mesures més fortes estan en situació pitjor que nosaltres. Ara bé, amb una Rt d'1,4 seguida ens posem en una situació com la d'Alemanya en el moment de prendre mesures tan fortes. La gent ha de ser conscient".

Les mesures

"Com més fortes siguin les mesures i més aviat les prenguis, millor tallaràs l'augment de contagis", ha afegit el científic, que opina que "ara mateix estic segur que amb aquestes dades no es pot avançar" en la desescalada.

Sobre les mesures a adoptar, el físic ha indicat que "el nivell de teletreball podria ser molt més gran del que és a hores d'ara. Seria un gran avanç que tot el que pogués ho fes". "A la terrassa del bar, amb la taula del costat a dos metres, el risc de contagi és mínim. Molt diferent és l'interior d'un restaurant mal ventilat, ple, on es crida i s'hi està durant molt temps", ha advertit.

Els auguris de BIOCOMSC

De fet, el BIOCOMSC ja fa temps que altera de la mala tendència del virus a Catalunya. Els experts expliquen que el creixement de l'epidèmia sobre el terreny des d'inici del pont ha estat "molt elevada" i constaten que la Rt també s'ha consolidat a l'alça.