La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha confirmat que s'ha detectat una nova variant d'òmicron a les aigües residuals de Catalunya. Es tracta de la subvariant BQ.1, la qual és una variació de la BA.5 d'òmicron. La secretària ha informat que es tractaria d'una nova subvariant més transmissible, però no necessàriament més greu. "De moment, no tenim cap cas detectat a escala clínica. Però és important fer un seguiment de les dades. Ahir a la nit em van comunicar que havien detectat aquesta subvariant en aigües residuals", ha afirmat Cabezas en una entrevista a RAC1. 

De manera que la presència de la nova subvariant per ara no s'ha trobat en cap persona, però si en les aigües residuals. Malgrat no comptar amb casos clínics de la BQ.1, Cabezas ha apuntat que pot ser més transmissible. "Hem anat aprenent que aquest virus freqüentment i poden aparèixer variants que escapin a la immunitat", ha explicat. La secretària ha subratllat que a vegades "trobem  en aigües residuals alguna cosa que després no té repercussió clínica". Tot i això, ha animat a estar alerta. 

Tot plegat es dona en un augment de casos de covid arreu d'Europa. Països com França, Itàlia i, especialment, Alemanya han experimentat un augment de contagis darrerament. Catalunya no acaba de ser una excepció, ja fa dues setmanes consecutives que els hospitals catalans experimenten un augment de pacients amb covid. Cabezas ha afirmat que és probable que hi hagi una nova onada de covid aquesta tardor, la qual seria la vuitena. Tanmateix, la secretària es mostra optimista respecte a com pot encarar la població la nova onada gràcies a la vacunació i als alts índexs d'immunitat. "És probable que tinguem una onada, però amb una bona vacunació i el percentatge que hi ha de gent que té immunitat híbrida (estar vacunat i haver passat la malaltia) esperem que hi hagi poca repercussió assistencial", ha assegurat. 

En aquesta línia, Cabezas ha fet una crida a les persones de més de 60 anys perquè es vacunin amb les dosis de reforç, en la majoria dels casos es tracta de la quarta dosis, per tal de minimitzar el risc de quadres greus de covid que requereixen ingressos.

Carmen Cabezas continuarà com a secretària de Salut

Davant dels canvis que ha patit l'Executiu català després de la sortida de Junts per Catalunya del Govern, moltes Conselleries i Departaments són susceptibles de patir modificacions que poden afectar els qui hi treballen. Tot i això, aquest no serà el cas de Carmen Cabezas, qui ha confirmat que continuarà sent la secretària de Salut Pública. Segons ha explicat a l'entrevista, el nou conseller de Salut, Manuel Balcells, li va demanar personalment si volia seguir en el càrrec. Cabezas va respondre que tenia "il·lusió i ganes" per continuar. La secretaria ha valorat que es manté una continuïtat en les línies de treball i ha remarcat que els temes que contemplava el pla de govern en l'àmbit sanitari continuen sent vigents.

carmen cabezas quarta dosi vacuna covid Carlos Baglietto (2)

Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública / Foto: Carlos Baglietto