Arran de l'aparició de noves variants de la Covid, els països de la Unió Europea (UE) han acordat aquest dimarts canvis en les normes que s'aplicaran als viatgers procedents de tercers països, als quals s'exigirà una prova PCR negativa realitzada mínim 72 hores abans del desplaçament.

Aquesta, però, no és l'única mesura que s'aconsella, ja que també es contempla que es realitzin autoaïllaments, quarantenes i rastreig de casos quan procedeixin de països on s'hagi detectat una mutació més preocupant de virus.

cua coronavirus mercat sudafrica - efeCua en un mercat de Sud-àfrica, un dels països on s'ha registrat una nova variant / EFE

Quins països no estan subjectes a restriccions?

D'altra banda, també ha determinat que en aquells països que tenen 25 nous casos de Covid per cada 100.000 habitants en 14 dies, se'ls aixecarà les restriccions. 

També podran gaudir d'aquests avantatges els viatgers que provinguin d'indrets on hi hagi "una tendència estable o decreixent de nous casos durant aquest període en comparació amb els 14 dies anteriors", així com que hagin efectuat "més de 300 proves per cada 100.000 habitants en els set dies anteriors, si les dades estan disponibles per al centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC)", segons recull EFE.

Finalment, també caldrà assegurar-se que el país no tingui "més del 4% de proves positives entre totes les proves de Covid-19 realitzades en els set dies anteriors".

aeroport coronavirus Barcelona EFEUn viatger a l'aeroport del Prat / EFE

Països amb variants de Covid

Un dels factors a tindre en compte és la naturalesa de virus present en un país, en particular si s'han detectat variants preocupants com poden ser la britànica.

També, ha destacat, s'ha de tenir en compte la resposta que ha efectuat el Govern per combatre la Covid-19 i, en particular, la informació disponible sobre aquests aspectes com la vigilància, el rastreig de contactes, la contenció, el tractament i la notificació, així com la fiabilitat de la informació disponible i les fonts de dades.

londres covid / EFEUna persona passeja per Londres / EFE

Quan la situació epidemiològica empitjori ràpidament i, en particular, quan es detecti una alta incidència de variants preocupants de virus, les restriccions de viatge no essencials podran reintroduir ràpidament. A més, els Estats membres podran limitar temporalment les categories de desplaçaments essencials. Amb tot, els "viatges justificats per raons imperioses haurien de seguir sent possibles", assenyala el comunicat.

Les restriccions

Els Estats membres haurien d'exigir a les persones que viatgin per qualsevol motiu essencial o no essencial, amb l'excepció dels treballadors del transport i transfronterers, que se'ls faci una prova de PCR negativa com a mínim 72 hores abans de la sortida.

A més, en el cas dels països on s'han detectat variants de Covid, s'aconsella imposar quarantena i proves addicionals a l'arribada o després.  Pel que fa als viatges essencials, els Estats membres poden decidir, de forma coordinada, renunciar a algunes de les mesures anteriors.

Per al personal de transport, treballadors de la mar i transfronterers, els Estats membres no haurien d'exigir més que una prova ràpida d'antígens negativa a l'arribada, encara que si hi ha una alta incidència o variants preocupants, el personal de transport se li pot exigir una prova ràpida d'antígens abans de la sortida. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat