El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha advertit aquest divendres en una roda de premsa que la nova variant britànica de la Covid és més mortal. En un primer moment, el Regne Unit havia comunicat que aquesta nova soca era més contagiosa, però ara ha identificat que també causa més defuncions.

En aquest sentit, Johnson, ha apuntat que existeixen "evidències" que aquesta variant "està associada a un major nivell de mortalitat", a més de ser més contagiosa. Segons ha detallat, podria ser fins a un 30% més letal. 

reino unido cepaDues persones passegen per Londres, malgrat el confinament / EFE

Sistema sanitari britànic, sota pressió

Les afectacions d'aquesta soca també estan repercutint en els hospitals britànics. De fet, el primer ministre ha anunciat que  arran de l'impacte d'aquesta nova variant, el sistema públic de salut (NHS) està "sotmès a més pressió".

Precisament, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha atribuït aquesta major letalitat de la soca britànica a la saturació que es viu en els hospitals.

En un altre context, Johnson ha explicat, però, que les vacunes que s'estan utilitzant al país mostren els seus efectes en les dues soques de la Covid-19.

Campanya de vacunació

El Regne Unit va començar administrar el passat 8 de desembre la vacuna de Pfizer BioNTech, amb la qual cosa va ser el primer país d'Europa en subministrar-la.  A més, Londres també ha autoritzat els tractaments de la farmacèutica Moderna, així com el que han preparat Oxford i el laboratori AstraZeneca

De moment, al Regne Unit s'han vacunat amb la primera dosi, el tractament en necessita dos que s'han d'aplicar amb una diferència de 21 dies, un total de 5,4 milions de persones. En la jornada d'ahir es van aplicar 400.000 vacunes, una dada que el primer ministre ha considerat que és "un èxit sorprenent".

"Sóc optimista amb l'impacte de les vacunes", ha destacat Johnson. Ara bé, ha remarcat que fins que la població no estigui immunitzada s'ha de ser previngut. Per això, ha demanat als ciutadans que es quedin a casa per protegir el sistema de salut. 

Després de disparar-se els contagis per la nova soca, el Regne Unit va decretar un confinament domiciliari el passat 4 de gener, així com el tancament de totes les escoles. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat