La Unió Europea bloquejarà les exportacions de vacunes a  països no europeus si rep menys dosis de les pactades amb les farmacèutiques als contractes de compra anticipada. Arran de la disputa amb AstraZeneca, la Comissió Europea aprovarà divendres un nou mecanisme per vigilar el nombre de dosis que s'exporten des de països europeus.

Segons fonts comunitàries, "es podrà intervenir un enviament si veiem inconsistències amb el nombre de dosis que s'haurien de quedar a la UE". Tanmateix, les exportacions de vacunes per "motius humanitaris" estaran exemptes de la restricció que s'aplicarà a partir de demà divendres i que durarà almenys fins a finals de març. D'altra banda, han avisat que "si les dosis s'entreguen, no hi haurà problemes amb l'exportació". 

Des de la Comissió Europea han negat que sigui una "prohibició d'exportació" de vacunes i han defensat que només volen "controlar" quines quantitats de cada companyia van a parar a altres països. També han assegurat que la mesura no va dirigida en contra de cap farmacèutica en particular, tot i que el mecanisme s'ha proposat arran del conflicte amb AstraZeneca pel retard en les entregues. 

D'entrada, la mesura només afectarà les vacunes i no a les substàncies que la componen. Per cada enviament, les farmacèutiques hauran de comunicar a les autoritats duaneres quantes dosis exporten i a quins països. Aquestes donaran llum verda o no a l'exportació després de consultar-ho amb la Comissió Europea.

Canadà no es veu afectada

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va assegurar dimecres que les restriccions d'exportació no afectaran les entregues al Canadà, que també està rebent menys dosis de les pactades amb les farmacèutiques. La planta de Pfizer a Bèlgica proveeix els canadencs, però Ottawa no està preocupada pel nou mecanisme de control europeu.

"La presidenta de la Comissió Europea Ursula Von der Leyen ens ha donat garanties que el mecanisme de transparència de les exportacions de vacunes de la Unió Europea no pretén alterar les exportacions al Canadà", va afirmar Trudeau després d'una trucada amb l'alemanya.

El conflicte amb AstraZeneca

Ahir dimecres, AstraZeneca es va retirar d'una reunió amb la Unió Europea prevista per aquell mateix dia per parlar de subministraments de vacunes, segons va informar la Comissió Europea. Els alts representants continuen exigint a la companyia que aporti més explicacions sobre el seu anunci de tallar les administracions de vacunes durant el primer trimestre d'enguany. La polèmica ja ve de fa dies. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va trucar dilluns al conseller delegat d'AstraZeneca per exigir-li que compleixi amb les dates marcades d'acord amb el contracte.

Els lliuraments de la vacuna AstraZeneca / Oxford, després de donar llum verda el regulador europeu, són menors del previst a causa de la caiguda "del rendiment d'una fàbrica", es va excusar la companyia britànica. Un anunci que va disparar les alarmes i se suma a les dificultats en el lliurament de l'altra vacuna de Pfizer-BioNTech. D'altra banda, Von der Leyen va exigir mecanismes de transparència perquè les farmacèutiques tinguin l'obligació de notificar a les autoritats dels enviaments a tercers països de les dosis de vacunes produïdes al territori europeu.

 

Imatge principal, infermera amb una dosi de la vacuna de Pfizer / ACN