La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha insistit aquest divendres en una conferència telemàtica a Nova York en què amb la victòria de Joe Biden a les eleccions presidencials nord-americanes, la Unió Europea (UE) té, "de nou", un "amic" al Govern dels Estats Units, "després de quatre anys durs" amb el president sortint Donald Trump en el poder.

"Van ser quatre anys durs, i la fragmentació, la disrupció, la imprevisibilitat i les dificultats per a nosaltres per mantenir el G7 i el G20 units per honrar i respectar les nostres institucions multilaterals van ser tangibles", ha dit la diplomàtica europea en una intervenció telemàtica en el prestigiós centre "Council of Foreign Relations" de Nova York.

Tanmateix, per a ella Joe Biden està compromès amb les relacions transatlàntiques, està orgullós, per descomptat, de les seves arrels irlandeses i també entén la Unió Europea com una construcció i el context històric en el qual es va formar, així com "la importància d'Europa en la integració d'ambdós costats de l'Atlàntic".

"Així que tenim, de nou, un amic en la Casa Blanca i el to canviarà", ha dit la política alemanya, que va presentar les prioritats de la UE sobre la que hauria de ser l'agenda de cooperació entre el vell continent i la nova administració nord-americana a partir del proper 20 de gener, quan Biden prengui possessió del càrrec.

L'impuls generat per Trump

Com ja ha plantejat, en altres ocasions, Von der Leyen, ha insistit que aquests quatre anys de distanciament nord-americà han servit "com un veritable impuls addicional perquè Europa es concentrés en enfortir-se". "La Unió Europea es va comprometre a ser més una veritable potència regional i global per aprofitar al màxim la seva força geopolítica en tots els àmbits, des de la defensa, fins a l'economia, des de la promoció del desenvolupament sostenible, fins a la promoció de la societat civil," ha subratllat.

Des d'aquesta perspectiva, ha instat Biden a reprendre les bones relacions entre ambdues potències, però no en el punt en el qual es van quedar fa quatre anys. "Ara el meu missatge és que no tornarem a reprendre el que vam deixar fa quatre anys. El món ha canviat, els Estats Units han canviat, la Unió Europea ha canviat; així que comencem ara, en aquest món diferent, amb un punt de partida diferent i escriguem una nova agenda transatlàntica", ha apuntat.

Aquesta nova agenda que proposa la presidenta de la CE, que espera parlar en els propers dies amb Biden, encara que no va oferir una data, s'aixeca sobre quatre pilars: "L'obertura prudent del moviment transatlàntic, el comerç i els viatges"; treballar en el canvi climàtic i el medi ambient; la governança digital i tecnològica i la defensa i la millora de les institucions i la governança internacional".

"Cap país o entitat no pot canviar el món a través d'una acció unilateral, per la qual cosa els països han de treballar junts, particularment si Europa i els Estats Units treballen junts, podem aprofitar recursos i influeix globals extraordinaris. Som la llar de gairebé mil milions de persones, representem al voltant d'un terç del PIB mundial, un terç del comerç mundial i el 60% de les accions d'inversió estrangera directa" ha subratllat Von der Leyen.