La reunió que la Comissió Europea (CE) va mantenir aquest dimecres amb el conseller delegat d'AstraZeneca, Pascal Soriot, no va servir per aclarir els dubtes que Brussel·les té sobre el lliurament de les vacunes i Brussel·les li exigeix a la farmacèutica que li lliuri dosis de les seves fàbriques del Regne Unit.

"Lamentem la falta de claredat sobre el calendari de les vacunes i demanem un pla clar de AstraZeneca per a un lliurament ràpid de la quantitat de vacunes que reservem per al primer trimestre", va dir a Twitter la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, al terme de la trobada, la tercera aquesta setmana entre Brussel·les i el laboratori.

No obstant això, Kyriakides va voler subratllar que en la reunió amb Soriot hi va haver un "to constructiu", en meitat de la tensió que Brussel·les manté amb AstraZeneca, des que divendres va anunciar que distribuirà menys vacunes a la UE que les que va acordar amb l'Executiu comunitari.

Una reducció del 25%

En concret, s'espera que aquesta reducció sigui d'un 25 % per al primer trimestres, segons van apuntar fonts europees, que van afegir que Brussel·les ha invertit 336 milions d'euros a la vacuna d'AstraZeneca, si bé fins i tot no s'han pagat tots.

Stella Kyriakides Comissió Europea EFE

La comissària de Sanitat de la Comissió Europea, Stella Kyriakides / EFE

"Les obligacions contractuals han de complir-se, les vacunes han de lliurar-se als ciutadans de la UE", va dir Kyrikydes a la xarxa social, després d'una reunió que va durar gairebé tres hores i sobre la qual hi va haver certa incertesa al llarg del matí respecte a si s'anava a celebrar.

Aquesta trobada va estar precedida per una roda de premsa de la comissària en què va elevar el to contra AstraZeneca: "Estem en una pandèmia. Perdem gent tots els dies. Això no són números, són persones", va dir, subratllant que la companyia ha de complir el contracte per raons morals i legals.

I va respondre a les declaracions que Soriot va fer ahir a un grup de mitjans dient que el retard en la pèrdua de les vacunes es deu a una pèrdua d'eficàcia a la fàbrica de Bèlgica i que si el Regne Unit té més dosi que la UE és perquè va firmar el contracte tres mesos abans.

"Risc de producció"

Va explicar que el contracte amb la farmacèutica anglosueca conté unes clàusules de "risc de producció", segons les quals la companyia havia d'haver produït una certa quantitat de vacunes per distribuir-les quan rebés l'autorització per poder comercialitzar-les a la UE.

I va dir que l'acord no conté cap tipus de jerarquia entre les quatre plantes de producció que AstraZeneca té a Europa -dos al Regne Unit, una a Bèlgica i una altra als Països Baixos- per la qual cosa si una d'elles no rendeix segons l'esperat, la companyia ha d'enviar dosi des de les altres tres.

Astrazeneca UE EFE

Un vial de la vacuna Astrazeneca / EFE

Kyriakides va comparar la falta de claredat que encara li atribueix al laboratori britànic, amb les explicacions -satisfactòries per a la CE- que li va proporcionar Pfizer-BioNTech, després d'anunciar la setmana passada una disminució en la distribució de les seves vacunes.

Un ritme que aquesta farmacèutica ja ha recuperat, segons va dir una portaveu de l'empresa a Efe.

La reunió d'aquesta tarda va ser la tercera entre AstraZeneca i la CE aquesta setmana i es va produir, a pocs dies que previsiblement, l'Agència Europea del Medicament recomani la comercialització de la seva vacuna a la UE.

Foto principal: Una de les fàbriques d'Astrazeneca que fabrica la vacuna contra la Covid / EFE