La diabetis i l'Alzheimer són dues de les patologies amb més prevalença en la societat occidental. La primera la pateixen al voltant de 400 milions de persones a tot el món que pateixen diabetis i les prediccions apunten que en els pròxims 20 anys el nombre augmentarà en un 40% a causa dels alts índexs d'obesitat, la mala alimentació, la vida sedentària i una altra sèrie de circumstàncies que caracteritzen el mode de vida de bona part de la societat occidental.

Per la seva part, la malaltia neurodegenerativa de l'Alzheimer afecta una de cada deu famílies en les quals hi ha persones majors de 70 anys i les xifres continuen augmentant degut principalment a l'envelliment de la població.

Un nou estudi publicat a Neurology, la revista de l'Acadèmia Nord-Americana de Neurologia, ha tret a la llum que les persones que prenen certs medicaments per reduir el sucre en sang per a la diabetis tipus 2 tenen menys amiloide al cervell, un biomarcador de la malaltia d'Alzheimer, en comparació amb les persones amb diabetis tipus 2 que no prenien els medicaments i les persones sense diabetis.

Els experts que han dut a terme la investigació també han trobat que les persones que prenien aquests medicaments, anomenats inhibidors de la dipeptidil peptidasa-4, mostren un deteriorament cognitiu més lent que les persones que es trobaven en l'altre grup.

En les persones amb diabetis tipus 2, el cos ja no utilitza la insulina de manera eficient per controlar el sucre a la sang. Els inhibidors de la dipeptidil peptidasa-4, també coneguts com a gliptines, es recepten quan altres medicaments per a la diabetis no funcionen. Ajuden a controlar el sucre en sang quan es combinen amb dieta i exercici.

Diabetis

"S'ha demostrat que les persones amb diabetis tenen un risc més important de malaltia d'Alzheimer, possiblement a causa dels alts nivells de sucre en sang, que s'han relacionat amb l'acumulació de beta amiloide al cervell," assegura l'autor de l'estudi, Phil Hyu Lee, de la Facultat de Medecina de la Universitat de Yonsei a Seül a Corea del Sud. "El nostre estudi no només va mostrar que les persones que prenien inhibidors de la dipeptidil peptidasa-4 per reduir els nivells de sucre en sang tenien menys amiloide al cervell en general, sinó que també va mostrar nivells més baixos en àrees del cervell involucrades en la malaltia d'Alzheimer".

L'estudi es va dur a terme amb 282 persones amb una edat mitjana de 76 a qui se'ls va seguir durant sis anys. Tots havien estat diagnosticats amb malaltia d'Alzheimer preclínica, primerenca o probable. Del grup, 70 persones tenien diabetis i estaven sent tractades amb inhibidors de la dipeptidil peptidasa-4; 71 tenien diabetis, però no estaven sent tractades amb aquests medicaments i 141 no tenien diabetis. Tots van obtenir puntuacions similars en les proves cognitives al començament de l'estudi.

Els participants es van sotmetre a escàners cerebrals per mesurar la quantitat d'amiloide al cervell. Els investigadors van trobar que les persones amb diabetis que van prendre els medicaments tenien quantitats més baixes de plaques amiloides al cervell en comparació amb les persones amb diabetis que no van prendre els medicaments i en comparació amb les persones que no tenien diabetis.