La vacuna d'AstraZeneca, desenvolupada per aquesta farmacèutica i la Universitat d'Oxford, ha estat acompanyada de polèmica des de la seva aparició. Mentre s'estaven duent a terme els assajos per testar-la en la fase 3, va caldre aturar-los després que un participant en el Regne Unit manifestés una reacció adversa després de la seva administració.

La farmacèutica va informar que la paralització de l'assaig de les vacunes és una cosa relativament habitual, que passa durant un assaig clínic cada vegada que un participant desenvolupa una malaltia potencialment inexplicable. En aquest cas, pel que sembla la pacient va desenvolupar uns símptomes neurològics consistents amb mielitis transversa, una patologia inflamatòria que afecta la medul·la espinal i pot ser provocada per infeccions virals. L'incident va quedar allà i van prosseguir els assajos fins que finalment va ser aprovada.

vacuna coronavirus astrazeneca efe

La vacuna AstraZeneca s'ha vist embolicada en polèmica des de les fases d'assaig

Més endavant va arribar la polèmica de la falta d'unitats que arribaven a Europa. Es va iniciar una batalla pública el passat mes de gener entre la Comissió Europea i la farmacèutica quan el laboratori va anunciar que no anava a poder complir el nombre de dosi de la vacuna que tenia compromeses amb la Unió Europea i en un nombre gens negligible: una retallada de fins al 60% en el primer quadrimestre de l'any. A partir d'allà van començar una sèrie d'acusacions per part de la Comissió en les quals se'ls va arribar a acusar d'estar venent dosi a altres països a un millor preu.

Però la polèmica no va acabar allà. Fa uns dies va saltar la notícia de la suspensió temporal de l'administració de la vacuna d'AstraZeneca a nombrosos països d'Europa, als que s'acaba de sumar Espanya que segueix la línia d'Alemanya, Països Baixos, Irlanda, Itàlia i França. Segons han informat, es va detectar la formació d'uns coàguls sanguinis en tres professionals sanitaris de Noruega que havien estat vacunats amb aquesta vacuna i un d'ells, una dona menor de 50 anys sense patologies prèvies, va morir. Des de les autoritats sanitàries estan investigant la possibilitat que afavoreixi episodis de trombosi.

Des que va començar la vacunació amb AstraZeneca a Espanya s'han administrat un total de 939.534 dosis a menors de 55 anys, que, en aquests moments, esperen la segona dosi per completar la pauta fixada per a la immunització.

Des de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes (ANENVAC) i el Consell General d'Infermeria demanen prudència a la societat i recorden que aquesta vacuna ha passat tots els controls de l'Agència Europea del Medicament. "El primer, volem enviar un missatge de calma. És important que se sàpiga que el nombre d'incidents d'aquest tipus són d'un per milió de dosis administrades. A més, actualment, tampoc no es té la seguretat que estiguin relacionats amb la vacuna. Aquesta paralització demostra que els sistemes de farmacovigilància funcionen molt bé i en detectar-se aquestes reaccions s'han començat a estudiar a fons", assegura José Antonio Forcada, president d'ANENVAC.

Així mateix, critica, una vegada més, la falta de coordinació en un moment com aquest. "El realment problemàtic és que no hi ha hagut unió entre els països europeus perquè la tant l'OMS com l'EMA deien que es continués i alguns van començar a cancel·lar-lo pel seu compte i risc. La pressió per part dels polítics i la por que se'n vagi el tema de les mans han estat el detonador. Tant de bo aviat es pugui reprendre la vacunació i es demostri que no hi ha una causalitat entre els esdeveniments adversos i les vacunes", subratlla.

VacunesEls experts sanitaris adverteixen que no hi ha raó perquè s'escampi l'alarma

En espera dels resultats, les infermeres demanen de vigilar possibles símptomes greus a aquells que ja tinguin la vacuna administrada. Cefalea intensa, visió borrosa, pèrdua de força o sensibilitat, alteració de la marxa són símptomes que podrien ser sospitosos de trombosi de sins venosos cerebrals. A més, edema de papil·la, hemiparèsia, alteració oculomotora, dismetria o atàxia, afàsia o disàrtria i baix nivell de consciència són signes d'alarma.