L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha assegurat aquest dimarts que està analitzant si els casos de trombosis "són una coincidència o un efecte secundari estrany" de la vacuna d'AstraZeneca. Així ho ha explicat en una roda de premsa la directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, que ha reiterat que els científics europeus es prenen "molt seriosament la seguretat" de la vacuna. 

A més, també ha volgut remarcar que ara per ara, "continua convençuda" que són més els beneficis contra el coronavirus que no pas els possibles riscos. El missatge que ha volgut donar el regular europeu és clar. No hi ha evidència clara del fet que la vacuna hagi provocat els casos de trombosi que s'han detectat i també s'ha ressaltat que no van aparèixer en cap moment durant els assajos que es van dur a terme.  

A l'espera de noves informacions dijous

La posició de l'agència es manté, tot i que el dijous se'n podran saber més coses. L'EMA s'ha donat temps fins aleshores per acabar d'estudiar-ho i donar-ne més detalls. Ara bé, segons han exposat no hi ha motius per paralitzar la vacunació com han fet alguns estats membres, entre ells, Espanya.

Per mirar de tranquil·litzar la població, Cooke ha dit que "la situació d'ara no és inesperada" i que "és inevitable no tenri alguns efectes secundaris. La fina ara és investigar si és un efecte real o un efecte secundari". 

Així, ha constatat que hi ha molta gent dels països membres que té trombes, però que la feina dels científics és constatar si hi ha una connexió o no entre ambdues coses. "Estem avaluant cada incident".

"S'ha de demostrar que la vacuna ho està causant"

Una opinió similar a la del genetista i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Salvador Macip que ha dit aquest dimarts en conversa amb ElNacional.cat  que "s'ha de demostrar que la vacuna ho està causant i no sembla que aquest sigui el cas". 

"Europa depèn d'aquesta vacuna i és la més fàcil d'administrar", constata. Pfizer i BioNTech i Moderna tenen unes especificitats diferents i són més complicades pel que fa a la distribució i emmagatzematge. I és que el contracte entre la farmacèutica i la Unió Europa és de 400 milions de dosis. Però no només en depèn Europa d'aquesta vacuna. La iniciativa Covax, que busca garantir l'accés de la vacuna contra el coronavirus arreu del món, ja ha subministrat diverses dosis d'aquesta vacuna en diferents països d'Àfrica i Amèrica Llatina. "Crear mala propaganda o una representació equivocada de la vacuna té una conseqüència important", ressalta Macip. "S'està generant desconfiança". 

10 milions de dosis de Pfizer

Enmig d'aquesta crisi, Brussel·les ha acordat avançar l'entrega de 10 milions de dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech. La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts l'acord amb el laboratori perquè es pugui avançar al segon trimestre l'entrega de deu milions de dosis de la seva vacuna anti-Covid, quan inicialment formaven part del tercer i quart trimestre del 2021. La intenció, segons han exposat i recull Efe, és avançar la campanya de vacunació abans de l'estiu. 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna d'AstraZeneca / Efe