Fins fa res, Nuku'alofa era una ciutat lliure de coronavirus. Com gairebé tot Tonga. La nació del Pacífic Sud havia aconseguit mantenir-se lliure de virus, però finalment ha dit prou. El primer ministre, Siaosi Sovaleni, ha decretat un confinament després que s'hagin registrat diversos casos de covid. Primer va començar amb dos treballadors del port, després es van començar a detectar casos entre els familiars. 

El brot de covid tot just afecta la nació després d'haver superat una erupció volcànica mortal i un tsunami que va deixar cases i infraestructures malmeses. El país havia aconseguit esquivar el coronavirus de totes totes, perquè, a principis del 2020, es va tancar a l'exterior. Des de l'erupció volcànica, però, ha anat arribant ajuda exterior per fer front a les destrosses ocasionades, kits de refugi i equips de rescat.

Contacte zero

En principi, les entregues s'havien entregat fent servir protocols sense contacte per aturar la propagació del virus des de l'exterior. Això inclou deixar els subministraments humanitaris en aïllament durant tres dies que la població local en fes ús. Austràlia, Nova Zelanda, Estats Units, Xina, França, Fiji i Regne Unit han enviat vaixells amb subministraments. Tot just la setmana passada un brot de coronavirus va detectar-se en un dels vaixells australians amb destinació a l'illa, amb dotzenes de tripulants infectats, segons constata la BBC i recullen diferents agències. 

El vaixell, finalment, va arribar a la capital. Malgrat que el govern de Tonga ho està investigant, no es creu que hi hagi relació entre aquest brot de covid i el que està afectant la gent de l'illa. Segons sembla, els treballadors que van donar positiu del port no havien mantingut contacte amb els tripulants del vaixell. Per tant, exposen que no "hi ha evidència" que els casos estiguessin vinculats. 

Com a mínim el 83% dels 106.000 habitants de Tonga han rebut una doble dosi de la vacuna contra la covid. Malgrat tot, la distància entre algunes comunitats de les mateixes illes, algunes amb recursos mèdics limitats, fan que siguin particularment vulnerables davant d'un brot. Precisament per aquest motiu, el govern ha decretat un confinament que s'anirà revisant 48 hores en funció de l'evolució de la pandèmia. 

Tot i haver pres ja mesures, des del Fòrum de la Societat Civil de Tonga ja creuen que hi haurà més brots de coronavirus, segons detalla el portal britànic. 

Covid després d'un volcà i un tsunami

Tonga va patir el passat 15 de gener un tsunami a conseqüència d'una violenta erupció volcànica. Després d'hores d'incertesa perquè s'havia perdut el contacte i les telecomunicacions totalment, van aparèixer noves imatges que posaven de manifest les destrosses del tsunami. Les imatges demostren les illes del Pacífic cobertes per una capa de cendres volcàniques, mentre que les zones de costa van endur-se onades i destrossar edificis. 

Les comunicacions podrien haver quedat paralitzades perquè amb tota l'activitat volcànica i de tsunami podria haver-se trencat un cable submarí, quelcom que podria tardar setmanes a ser reparat. 

 

Imatge principal: el vaixell australià arriba a Nuku'alofa, capital de Tonga / Efe