El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha sostingut que la covid-19 ha comportat una crisi de "drets i llibertats". En la seva intervenció a la conferència inaugural de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de Conflent (Catalunya del Nord), el màxim responsable del Departament de Salut ha defensat que cal "estar atents" per evitar que la pandèmia sigui "l'excusa per seguir retallant drets i llibertats" en el moment en què el coronavirus deixi de ser "la malaltia i sigui una malaltia més".

 

Tanmateix, Josep Maria Argimon ha admès que "com a metge i com a conseller" ha "recomanat" moltes de les mesures que poden anar en aquesta línia donada l'excepcionalitat del moment, però ha afirmat que aquestes no poden servir per "aprofundir en unes retallades que ja s'havien produït abans de la pandèmia". En aquest sentit, Argimon ha expressat que "governar un any i mig a cop de decret és molt fàcil i és aquí on hem d'estar atents".

Crisi social i extrema dreta

En la sessió inaugural de l'UCE, el conseller de Salut també s'ha mostrat preocupat per la "crisi social molt important" que ha causat la pandèmia i ha asseverat que "està plovent sobre mullat". En aquest context, Josep Maria Argimon lamenta que "vivim en un dels països d'Europa amb més desigualtats", unes bretxes que s'han accentuat a conseqüència de la crisi del coronavirus. Argimon ha manifestat que el virus està "colpejant amb més cruesa" les persones més desfavorides i ha indicat que "cal tenir-ho molt present si volem un país just i més cohesionat".

intervención josep maria argimon universitat catalana d'estiu 2021Moment de la intervenció del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a la Universitat Catalana d'Estiu. ACN.

Una altra de les qüestions polítiques que ha abordat el conseller en la seva intervenció és que el context ha dut a un moment de "receptes fàcils" que han afavorit les ideologies d'extrema dreta. Davant d'aquesta situació, Josep Maria Argimon ha subratllat que "com a país, necessitem l'esperit crític".

Defensa de la vacunació

Per a Josep Maria Argimon, aquest és un moment en què ha d'haver "solidaritat". Una de les "sortides" és la vacunació. Sobre aquesta campanya, el conseller ha avisat que "si no és global, tampoc serà efectiva". "Si tenim països en vies de desenvolupament amb poc percentatge de vacunació, doncs probablement puguin anar apareixent variants noves que permetin que la malaltia vagi evolucionant", ha alertat Argimon. Finalment, el titular de la Conselleria de Salut s'ha inclinat per aconseguir un "sistema sanitari fort" que dugui a una societat "més forta, més justa i més lliure".

Josep Maria Argimon no serà l'única figura política que fa una ponència a la Universitat Catalana d'Estiu d'enguany. El proper dimecres 18, a les 17 hores, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn intervindrà en el marc d'aquesta edició amb la conferència "Fora de la presó".

L'endemà, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el 131è president de la Generalitat, Quim Torra, debatran amb Jordi Casassas (president de l'UCE) sobre "Les institucions i Catalunya". Serà a les 12 del migdia.

A la mateixa hora del divendres 20 d'agost, la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, parlarà d'"Universitat, país i recuperació democràtica" amb els rectors de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.

El dissabte 21 d'agost, a les 18 hores, Marta Madrenas (alcaldessa de Girona), Mireia Vehí (diputada de la CUP al Congrés) i Alba Vergés (vicepresidenta primera del Parlament) protagonitzaran la taula rodona titulada "La política: entre la passa curta i la mirada llarga".

A la cloenda de la Universitat Catalana d'Estiu 2021, que serà el diumenge a les 12 del migdia, hi intervindrà el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró.

 

Imatge principal: Josep Maria Argimon, en declaracions als mitjans abans d'intervenir a la Universitat Catalana d'Estiu. ACN.