En aquesta sisena onada, la variant òmicron ha afectat de ple les escoles. Segons les últimes dades del Departament d'Educació, hi ha 63.000 persones en quarantena, la gran majoria de les quals són alumnes. Aquestes dades no paren d'incrementar dia rere dia. Amb la tornada a les aules després de les vacances de Nadal, es va actualitzar el protocol a seguir quan es detecta un cas positiu a classe, segons el qual només es confinen els contactes estrets a partir de cinc positius o el 20% de l'aula amb covid. A més, també es van aprovar els tests d’antígens gratuïts per als alumnes companys d’un positiu, que es poden recollir a les farmàcies.

Infografia covid quarantenes escoles - Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

Per a què serveixen? 

Aquesta mesura ha provocat mil i un dubtes que Salut i Educació han intentat aclarir des que es va aprovar. El primer de tots és per a què serveixen aquestes proves de franc per als companys d'un encomanat. En aquest sentit, aclareixen que "en un moment d’alta transmissió del virus de la covid-19, els antígens permeten conèixer quants positius hi ha en un grup estable. La seva funció no és, en aquest cas, la de tallar cadenes de transmissió, sinó la d’obtenir una fotografia del moment i prendre les decisions adequades en funció dels resultats". 

Obligatori? 

Moltes famílies es pregunten si és obligatori anar a recollir aquestes proves a les farmàcies i fer-les als infants. La resposta és no, però les autoritats sanitàries asseguren que "és molt recomanable", fins i tot en els casos en què les criatures no presenten simptomatologia. "L'alta taxa de contagi d’òmicron fa necessari estudiar els grups escolars. Això també facilita que les famílies coneguin si el seu fill o filla té la covid-19", adverteixen. 

Poden anar a l'escola? 

En aquest sentit, també és important saber que els infants poden anar a l'escola sense haver-se fet el TAR. Això sí, l'alumnat haurà de romandre a casa i seguir les mesures d'aïllament en el moment en què presenti símptomes. Des de Salut també informen que, per poder accedir a aquesta prova gratuïta, cal esperar que la recepta electrònica aparegui a l'aplicació La Meva Salut. Acostumen a trigar un màxim de 24 hores i sense la qual la prova no pot ser finançada pel sistema de salut.

Té validesa? 

Un dels altres grans dubtes és, en el cas que siguin els pares qui facin el test d'automostra als seus fills, aquest té validesa? Efectivament, però en cas d'obtenir un resultat positiu a la prova, s'haurà de comunicar perquè consti a la història clínica de l'infant. Per fer-ho, existeixen vies diferents: a través d'una farmàcia adherida (pots consultar el llistat aquí), a través de citasalut.gencat.cat, amb una eConsulta a La Meva Salut. Aquestes són les més recomanables, però si no és possible fer-les servir, també es pot trucar al 061 o al CAP.

Si s'han contagiat?

Finalment, des del passat mes de desembre molts infants s'han contagiat de covid. També en el seu cas és recomanable fer-se aquesta prova a través de les farmàcies i descartar així una possible reinfecció.