Aquest dilluns es reprenen les classes a les escoles catalanes i en els darrers dies l'explosió de contagis provocada per la variant òmicron ha impulsat les administracions a adoptar noves mesures per garantir la seguretat a les aules. El govern espanyol va anunciar el passat divendres un nou protocol per garantir la presencialitat en tornar a les escoles. Es tracta d'una sèrie de mesures que la Generalitat trasllada als centres catalans, però amb una novetat: si en un grup-classe hi ha un positiu, els alumnes podran fer-se un test d'antígens gratuït entre el dia del contagi i l'endemà, no només és una possibilitat sinó una recomanació del Govern, segons ha confirmat Salut. 

La manera en què es poden dur a terme els tests dels alumnes d'una classe en què hi hagi hagut un positiu variarà depenent del cicle educatiu en què es trobin. Pels alumnes de secundària aquesta prova es podrà fer en el termini marcat a una de les farmàcies adherides al programa. En el cas d'educació infantil, s'oferirà en un punt centralitzat o un centre d'atenció primària. Es tracta d'una mesura que s'impulsa des del Govern i que no estava inclosa entre les recomanacions del govern espanyol. Tot i això, des de l'autoritat sanitària catalana es considera important mantenir les proves per afavorir el control de la pandèmia.

La resta de novetats en la gestió dels casos de covid a les aules són els canvis dels criteris per fer quarantenes, així com la reducció d'aquestes mateixes. Els protocols d'actuació més afectats són els de primària, ja que a secundària es mantenen els protocols tal com estan establerts. L’alumnat immunitzat no haurà de fer quarantena. En canvi, l’alumnat no immunitzat sí que haurà de fer quarantena durant set dies. Des del Govern es recorda que es considera alumnat immunitzat aquells infants amb pauta completa de vacunació o que s'hagin recuperat de la covid en els darrers 3 mesos.

Quarantenes escoles covid - Maria López Moya

Canvis a última hora 

Les modificacions en les actuacions davant de casos de covid a les aules ha canviat en les darreres hores, pocs dies abans de començar el curs. El govern espanyol es va decidir a canviar els criteris amb els quals es tractaven els casos de coronavirus el passat divendres. Això ha deixat les autoritats educatives i sanitàries davant d'un compte enrere molt ajustat per adaptar l'actuació dels docents quan tothom retorni a les classes. 

Aquest poc marge ha estat criticat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. El dissabte passat el president va assegurar que "els professionals implicats tindran tota la informació" i així s'ha complert avui. Aragonès va aprofitar per assenyalar que el nou protocol es va anunciar de manera "una mica precipitada" i poc pràctica, ja que es va fer pocs dies abans de reprendre el curs. El president va assegurar que gràcies a les comunitats educativa i sanitària, les aules es poden considerar espais lliures de covid.