El bucle dels pensaments negatius és un dels principals problemes a què s'enfronten les persones que pateixen ansietat i depressió. I no és gens senzill acabar amb ells, perquè acaben apropiant-se emocionalment dels qui els pateixen. Posar fi a aquest cicle negatiu és el principal objectiu d'un nou tractament per a la depressió anomenat teràpia metacognitiva.

Segons una nova investigació, pot ser un dels mètodes més efectius per evitar les recaigudes d'aquesta malaltia que afecta milions de persones a tot el món i que s'ha convertit en una de les xacres més importants de la nostra societat. De fet, és la principal causa de discapacitat per a les persones d'entre 15 i 44 anys, el seu tractament és llarg i les recaigudes, molt comunes. Tant és així que només al voltant del 30% de les persones amb depressió no ha recaigut 18 mesos després del final del seu tractament.

Deprimida

El nou estudi, publicat a Frontiers in Psychology, aborda aquesta nova teràpia metacognitiva, que ensenya a les persones a no concentrar-se en els pensaments negatius. Generalment, el responsable que la depressió es perpetuï en el temps és un patró de pensament sobre el qual es reflexiona sobre una i una altra vegada. Prendre consciència d'aquest procés ajuda les persones a triar un camí diferent i, en això, es basa aquest nou mètode.

L'estudi

Per dur a terme la investigació es van reunir 39 persones amb depressió. Després es van fer dos grups. El primer va rebre teràpia metacognitiva immediatament, mentre que el segon no. Durant aquest període d'espera, dues persones van abandonar la investigació. Un any després, 34 participants van participar de nou en una avaluació de seguiment, que va consistir a completar un qüestionari a casa. L'avaluació va mostrar que entre els que havien seguit la teràpia metacognitiva, entre el 67% i el 73% no havia tornat a patir recaigudes.

Els investigadors també van notar una recuperació significativa entre les persones amb símptomes greus. D'aquells que patien depressió severa, el 79% s'havia recuperat en el seguiment, en comparació amb el 60% d'aquells amb depressió moderada. Només el 15% dels participants no havien vist canvis un any després del tractament, mentre que només el 13% de les persones recuperades havien recaigut dins de l'any. La resta va veure alguns signes de millora. També hi va haver una reducció notable en l'ansietat entre el grup en general.

Trist (2)

Ara, les investigacions han de prosseguir per analitzar els efectes a llarg termini de la teràpia metacognitiva i comparar-la amb altres tractaments disponibles, com el tractament cognitivoconductual, així com assegurar que existeixin criteris de diagnòstic per a les avaluacions de seguiment. Encara que l'estudi va incloure un nombre gairebé igual d'homes i dones (el 59% dels participants eren dones), la petita mida de la mostra obliga a ampliar els estudis a més escala abans que els científics puguin treure conclusions més sòlides. Tot i així, els científics es mostren molt esperançats i creuen que pot ser un tractament a futur per a les persones amb depressions cròniques reincidents.